10 C
Amsterdam

Aangifte tegen hoogste Turkse imam om linken LHBT’ers aan ‘ziekten en verval’

Lees meer

De Turkse mensenrechtenvereniging Insan Haklari Dernegi (IHD) heeft professor Ali Erbas aangeklaagd. Erbas is het hoofd van Diyanet, ofwel het Turkse presidium voor Godsdienstzaken: een soort religieus ministerie.

Erbas deed enkele controversiële uitspraken tijdens het afgelopen vrijdaggebed, het eerste in de heilige maand ramadan. In zijn preek sprak Erbas over het coronavirus, dat Turkije en de rest van de wereld in zijn greep houdt. Hij sprak ook over homoseksualiteit:

‘Homoseksualiteit brengt ziekten en verval met zich mee. Laten we samenwerken om mensen tegen dit kwaad te beschermen.’

IHD besloot daarom aangifte tegen de directeur te doen. Hij zou zich schuldig maken aan een haatmisdrijf en moeten opstappen als hoofd van het Directoraat.

‘De staat is verantwoordelijk voor het voorkomen van haatmisdrijven, vooroordelen en maatschappelijke, op sekseverschillen gebaseerde ongelijkheid, stelt de NGO.

De kans dat Erbas moet opstappen lijkt klein. De Turkse regering laat tegenwoordig geen LHBT-activiteiten in het land toe, waaronder de Gay Pride in Istanbul: die is in 2014 definitief gecanceld.

Bij Diyanet zijn 146 Turks-Nederlandse moskeeën aangesloten. Dat is ongeveer de helft van alle Turks-Nederlandse moskeeën.

- Advertentie -