16.6 C
Amsterdam

Aanhangers Turkse oppositie beschuldigen regime Erdogan van verkiezingsfraude

Lees meer

De Turkse oppositie beschuldigt de Hoge Kiesraad van ‘frauduleuze invoeringen’ in het voordeel van de regerende coalitiepartijen AKP en MHP. Op sociale media worden veel foto’s gedeeld van vermeende stembusfraude.

Op de beelden zijn de verzegelde, lokale stembusresultaten te zien, waaruit moet blijken dat stemmen voor oppositiepartijen bij de Hoge Kiesraad uiteindelijk zijn geregistreerd als stemmen op AKP en MHP. Dat meldt de Turks-Armeense krant Agos.

De Koerdische Groen Links Partij heeft op basis van veel lokale bezwaren, in het overwegende Koerdische zuidoosten van Turkije, stemmen ‘terug kunnen veroveren’. Volgens de twitteraar Can Okar kan de Groen Links partij dit doen omdat ze ‘goed georganiseerd’ zijn met ‘vele waarnemers in de regio’. Hij verwijt de rest van de oppositie een gebrek hieraan.

De gevangen Koerdische leider Selahattin Demirtas legt in een tweet uit hoe de AKP al jaren zou frauderen. Hij denkt dat door een gebrek aan waarnemers veel verzegelde stembusresultaten zelfs zouden zijn getekend door MHP- en AKP-waarnemers. Zij zouden handtekeningen hebben gezet uit naam van de CHP en MHP. ‘Als van 20.000 stemlocaties per stembus 150 stemmen zijn gestolen, dan is dit al genoeg voor drie miljoen stemmen die doorslaggevend kunnen zijn voor de verkiezingen’, zegt hij.

Volgens Demirtas kan door het gebrek aan waarnemers en ingediende bezwaren de fraude ook moeilijk getraceerd worden. De enige manier om dit te voorkomen is dat er minimaal twee waarnemers van de oppositie moet zijn, naast de officiële waarnemers. Daarnaast dient er een datasyteem opgetuigd moeten, waarin alles systematisch wordt bijgehouden.

Kemal Kilicdaroglu heeft nog niet gereageerd op de stembusfraude bij de verkiezingen. Vanuit de seculiere achterban wordt hij wel opgeroepen om zoveel mogelijk waarnemers richting het oosten van het land te sturen vanuit Istanbul.

‘Hoe speel je vals bij Turkse verkiezingen? Er zijn een paar methodes’, aldus Okar, de twitteraar ‘die verlost wil worden van de AKP’: ‘Als er geen waarnemers van de oppositie zijn, is het vrij eenvoudig. Je kunt op het formulier schrijven wat je wilt, het ondertekenen en opsturen. Een boom valt in het bos, en niemand hoort het. Daarom heb je overal waarnemers nodig. Er zijn meer dan 190.000 stembiljetten en je hebt er meer nodig omdat de AKP niet eerlijk speelt. Het zijn querulanten en ze zijn agressief. We hebben aantallen nodig op 28 mei,’ zegt Okar.

Volgens de bestuurslid Mehmet Rustu Tiryaki van de Hoge Kiesraad zijn duizend ‘verkeerd ingevoerde’ stembusresultaten alweer gecorrigeerd. Er zou geen bewijs zijn van opzet of strafbare feiten.

- Advertentie -