20.7 C
Amsterdam

VS: aanhanger QAnon-complottheorie wint primaries, krijgt steun Trump

Lees meer

De controversiële Marjorie Taylor Greene heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia gewonnen. Van haar zijn video’s opgedoken met negatieve uitlatingen over Afro-Amerikanen, moslims en George Soros.

Zo noemde ze in 2018 de verkiezing van de Democratische Afgevaardigden Rashida Tlaib en Ilhan Omar een ‘islamitische invasie’. Ook suggereerde ze dat de Amerikaanse multimiljardair en filantroop George Soros, die van Joods-Hongaarse afkomst is, in de Tweede Wereldoorlog Joden had verraden aan de nazi’s. Tevens noemde ze zwarte Amerikanen ‘slaven van de Democratische Partij’.

Bovendien is Greene een aanhanger van de in alt-rechtse kringen populaire QAnon-complottheorie. De theorie behelst grofweg dat in de Verenigde Staten een ‘deep state’ bestaat die Donald Trump en zijn aanhangers bestrijdt.

De naam verwijst naar iemand onder het pseudoniem ‘Q’, dat opduikt op verschillende fora zoals 4chan. Volgens aanhangers van de QAnon-theorie is Q een of meerdere hooggeplaatste overheidsmedewerkers rond president Donald Trump.

Volgens QAnon zit Bill Gates achter het coronavirus en is Trump door het leger naar voren geschoven om de natie te redden van een geheim genootschap van, jawel, pedofiele Satanisten, dat zogenaamd gefinancierd zou zijn door onder meer George Soros.

Onder andere de gevallen actrice Roseanne Barr, wiens sitcom Roseanne werd gecanceld nadat ze een voormalige Afro-Amerikaanse medewerkster van Barack Obama voor aap had uitgemaakt op Twitter, gelooft in deze samenzwering.

In de Republikeinse Partij is Greene omstreden. Ze krijgt echter de steun van Trump. Nadat ze de primaries had gewonnen, twitterde dat zij ‘een echte winnaar’ is.

Green maakt nu grote kans om in het Huis van Afgevaardigden verkozen te worden: Georgia is vanouds een conservatieve ‘red state’.

Democraten zullen in hun verkiezingscampagne de overwinning van Greene in de primaries gebruiken, schrijft Politico. Republikeinse kandidaten moeten verantwoorden waarom ze zo’n haatzaaier in hun gelederen toelaten, zegt Cheri Bustos, die verantwoordelijk is voor de verkiezingscampagne van de Democraten voor het Congres.

- Advertentie -