17.2 C
Amsterdam

‘Aanpak Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding werkt averechts’

Lees meer

Vier mensenrechtenactivisten uiten forse kritiek op het werk van Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Eddo Verdoner. Zijn aanpak werkt averechts, betogen ze in een brandbrief die is gepubliceerd op The Rights Forum.

Verdoner frames kritiek op Israël als antisemitisme, stellen – Wim Scholten, Jeff Handmaker, Adri Nieuwhof en Jaap Hamburger in hun brief. Twee jaar geleden dienden de vier een klacht in bij de minister, naar aanleiding van een kritische tweet van de NCAB over Kenneth Roth, toen de directeur van Human Rights Watch. Verdoner beschuldigde Roth toen van antisemitisme. Roth, die zeer kritisch is over de mensenrechtenschendingen door Israël, beweerde dat er een verband bestaat tussen antisemitische incidenten en het geweld van de staat Israël tegen de Palestijnen. Hij rechtvaardigde hiermee geen antisemitisme, maar dit werd door Verdoner wel zo uitgelegd.

De vier mensenrechtenactivisten denken dat de NCAB de zogeheten IHRA-werkdefinitie van antisemitisme gebruikt, die Israëlkritiek aan antisemitisme koppelt. Daarnaast zou Verdoner zich ‘bijna uitsluitend’ baseren op informatie van de ‘zogenoemde Israëllobby’, zoals het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Amerikaanse Anti-Defamation League (ADL) en The Claims Conference. De NCAB zwijgt ten slotte als mensen ten onrechte van antisemitisme worden beschuldigd.

Eddo Verdoner moet volgens de vier in de leer gaan bij zijn collega Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Hij legt de nadruk op onderwijs en bewustwording, in plaats van op veiligheid. ‘Deze laatste benadering lijkt een beter perspectief te bieden om racisme (inclusief antisemitisme), islamofobie en andere vormen van haat, intolerantie en discriminatie aan te pakken.’

- Advertentie -