18.9 C
Amsterdam

Aanslagen op Franse moslims en joden verijdeld

Lees meer

De politie in Frankrijk heeft een extreemrechtse terreurcel opgerold, zo meldt de Franse pers. De vijfkoppige groep zou een neonazistisch gedachtegoed aanhangen en van plan zijn om aanslagen te plegen op moslims en joden.

De vijf verdachten zijn tussen september vorig jaar en mei opgepakt. Een politie-vrijwilliger was als eerste aan de beurt: bij hem thuis werden Kalashnikovs, munitie en explosieven aangetroffen. Diens aanhouding leidde uiteindelijk tot het oppakken van de andere vier verdachten, waarvan er twee minderjarig zijn. Het plan was aanslagen te plegen op onder meer een jaarlijks diner van Frans-joodse organisaties en islamitische gebedshuizen, zeggen gerechtelijke bronnen. De groep zou opereren onder de naam ‘De zwarte vogel’ en hun plannen voor aanslagen communiceren via een forum.

Frankrijk leidt sinds 2015 onder terreuraanvallen door moslimextremisten, maar wordt de laatste jaren ook geteisterd door dreiging vanuit extreemrechtse hoek. Zo werd in juni vorig jaar een extreemrechtse groep opgepakt die plannen zou hebben om moslimburgers te doden. Er werden onder andere geweren, munitie en explosieven in de woningen van de groepsleden gevonden. De groep verklaarde joden tot ‘doelwit wanneer de Franse Oorlog uitbreekt’. Ook werden in december zes verdachten opgepakt die uit zouden zijn op het vermoorden van president Emmanuel Macron, moslims, joden, homo’s en mensen met een donkere huidskleur.

- Advertentie -