16.8 C
Amsterdam

Aantal EU-migranten in Nederland tien jaar tijd verdubbeld

Lees meer

De afgelopen tien jaar is het aantal migranten uit de Europese Unie in Nederland verdubbeld, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om bijna 750.000 mensen. De meeste EU-migranten zijn Polen.


Het CBS maakte gisteren deze cijfers bekend, vlak voor de Europese Parlementsverkiezingen die morgen plaatsvinden. Zo’n 650.000 EU-migranten zijn boven de achttien en mogen in Nederland stemmen voor het Europees Parlement, mits ze hebben verklaard niet in een ander EU-land aan de verkiezingen deel te nemen, schrijft het CBS in zijn persbericht. De belangrijkste reden om naar Nederland te komen is werk, daarna volgen studie en gezinsmigratie.

Ook andere Europese landen hebben onderzocht hoeveel EU-migranten er in hun land wonen. Luxemburg telt de meeste EU-migranten. Dat komt omdat er in het land veel Europese instellingen gevestigd zijn en veel banken. Cyprus staat op de tweede plek, Oostenrijk op drie en België (vanwege Brussel) op vier. Nederland staat pas op de negende plek.

De grootste groep EU-migranten in Nederland heeft de Poolse nationaliteit. Er wonen nu bijna 200.000 Polen in het land, meer dan 25 procent van het totale aantal EU-migranten. Daarna volgen Duitsers, Bulgaren en Italianen. In tegenstelling tot migranten uit het Midden-Oosten en Afrika vertrekken veel EU-migranten na verloop van tijd. Gemiddeld wonen EU-migranten 7,5 jaar in Nederland.

- Advertentie -