28 C
Amsterdam

Aantal racistische Twitterberichten geëxplodeerd na overname Musk

Lees meer

Racistische Twittergebruikers juichen de overname van Twitter door miljardair Elon Musk toe. Een georganiseerde groep ‘trollen’ – anonieme gebruikers die enkel willen provoceren – lapt de Twitterregels tegen haatzaaien nu doelbewust aan zijn laars en stuurt tienduizenden racistische berichten, meldt Twitter zelf.

Elon Musk kocht vorige week Twitter voor het bedrag van 44 miljard dollar. Radicaal-rechtse social mediagebruikers juichen zijn overname toe, omdat Musk gelooft in een absolute vrijheid van meningsuiting. Ze hopen dat Twitter nu minder streng zal modereren.

Binnen twaalf uur na Musks overname steeg het aantal berichten waarin het ‘n-woord’ werd genoemd met 500 procent, aldus het Amerikaanse Network Contagion Research Institute, dat ‘cybersociale bedreigingen’ volgt. Dit weekend gaf Twitter in een serie tweets de schuld aan een georganiseerde trollenactie. Het zou gaan om een kleine 300 accounts en meer dan 50.000 tweets.

Volgens Twitter is het beleid niet veranderd en zal haat geen plaats krijgen op het platform. Musk zelf zei vrijdag ook dat het moderatiebeleid van Twitter vooralsnog hetzelfde blijft.

Wel besloot Musk afgelopen donderdag en enkele topmedewerkers te ontslaan en een nieuwe content-moderatieraad te vormen met ‘zeer uiteenlopende standpunten’. Maar voor die tijd zal het bedrijf geen grote contentbeslissingen nemen of accounts herinvoeren. Zo is het account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump nog steeds geschorst.

Inmiddels hebben veel prominente Nederlandse opiniemakers, wetenschappers en journalisten een account geopend op het sociale medium Mastodon, waar streng wordt gemodereerd. Berichten op Mastodon mogen maximaal 500 tekens bedragen; op Twitter geldt een maximum van 280 tekens.

- Advertentie -