21.2 C
Amsterdam

Aardbeving: Franse minister ontkent weigering Franse hulp door Marokko

Lees meer

Vier dagen na de verwoestende aardbeving in Marokko loopt het dodental op naar 2862. Hoewel internationale hulpteams klaar staan, worden zij door Marokko niet altijd toegelaten. Officieel vanwege een betere coördinatie, maar ook geopolitiek lijkt een rol te spelen. De Franse buitenlandminister Catherine Colonna moest zelfs ontkennen dat Marokko Franse hulp heeft geweigerd. Zo meldt Morocco World News.

‘Ik heb gisteren een lange discussie gehad met mijn Marokkaanse evenknie gisteren. Alle benodigde contacten zijn op alle niveaus gelegd’, zegt Colonna. Ze vindt dat het in de media te veel over ‘onnodige controverses’ gaat.

Tot dusver zijn alleen hulpverleners uit Spanje, Engeland, Israël, Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar welkom in Marokko.

In NRC vertelt de geograaf Sylvie Brunel (Sorbonne Universiteit, Parijs) dat dit ‘de geopolitieke verschuiving [toont] die gaande is’, zegt ze. ‘Dat Marokko deze landen kiest, laat voor mij ook zien dat de geschiedenis zich aan het herschrijven is. Marokko wil in Afrika een machtspositie vergaren. Als je dan meteen naar je voormalig overheerser kijkt voor hulp geef je het signaal af dat je niet zonder hem kan.’

Brunel denkt Marokko alsnog de hulp van Frankrijk zal aannemen omdat het in Marokko’s voordeel is om uiteindelijk de relaties te herstellen. De Franse president Emmanuel Macro zegt in ieder geval dat Frankrijk klaar staat om te helpen, wanneer Marokko ‘dat nodig acht’.

- Advertentie -