22.3 C
Amsterdam

Aardbeving Marokko, dorpjes in bergen moeilijk te bereiken

Lees meer


Drie dagen na de verwoestende aardbeving in Marokko liggen nog steeds veel mensen onder het puin. Hartverscheurende beelden uit Marokko overspoelen de media. Het dodental staat op dit moment op 2122, wat deze ramp de dodelijkste in Marokko maakt in de afgelopen 60 jaar. Het aantal slachtoffers zal naar alle waarschijnlijkheid nog verder oplopen, vooral omdat veel afgelegen dorpen in het Atlasgebergte nog niet zijn bereikt en er duizenden gewonden zijn gevallen. De vrees is dat de hulp voor hen te laat komt. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.  

In Moulay Ibrahim, een dorp 40 km ten zuiden van Marrakesh, hebben bewoners wanhopig geprobeerd hun dierbaren met blote handen uit het puin te redden. Voor velen was dit tevergeefs, maar Hussein Adnaie slaagde erin zijn kinderen levend onder het puin vandaan te halen. ‘Velen kregen helaas de hulp niet die ze nodig hadden en stierven. Ik kon mijn kinderen wel redden en probeer nu kleren voor hen te halen uit het huis’, zegt hij tegen Middle East Eye.

Yassin Noumghar klaagt over een gebrek aan water, voedsel en energie. ‘We hebben alles verloren door de ineenstorting van onze huizen.  De regering moet ons helpen, dat is het enige wat nodig is,’ zegt hij.

Naast het menselijke leed is ook het cultureel erfgoed van Marokko zwaar getroffen. De historische Koutoubia-moskee uit de twaalfde eeuw staat op instorten. De oude delen van Marrakesh, die op de Unesco Werelderfoedlijst staan, zijn ook beschadigd.

Inmiddels komt de internationale hulp op gang. In ieder geval van Spanje, Engeland, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Andere landen, zoals Frankrijk, wachten nog op een officieel verzoek van Marokko.

- Advertentie -