9.6 C
Amsterdam

Aboutaleb heeft ‘begrip’ voor Franse aanpak islamitische organisaties

Lees meer

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft begrip voor de Franse aanpak van islamitische organisaties.

Dit schrijft hij in antwoord op raadsvragen van de islamitische partij Nida, die de Organisatie Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) en de islamitische NGO BarakaCity asiel in Rotterdam wil verlenen. Dit meldt Dagblad 010.

Frankrijk heeft deze twee organisaties verboden, omdat ze zich schuldig zouden maken aan islamiistisch ‘separatisme’. Volgens Nida voert de Franse overheid een heksenjacht tegen het islamisme, waarbij de regering achter elke boom een terrorist ziet.

Aboutaleb antwoordt dat het College van Burgemeester en Wethouders geen oordeel heeft over de maatregelen die een buitenlandse overheid neemt die geen directe gevolgen hebben voor de Rotterdamse situatie.

Wel zegt hij dit: ‘Wij hebben er begrip voor dat overheden organisaties onderzoeken die ervan worden verdacht aan te zetten tot haat, of de democratische rechtsorde ondermijnen en deze organisaties waar nodig verbiedt. Alleen al in 2020 zijn in Frankrijk zeven aanslagen gepleegd waarbij zeven mensen werden vermoord en elf zijn verwond.’

Ook schrijft de burgemeester dat het college Franse islamitische organisaties voorlopig geen onderdak wil verlenen, een vurige wens van Nida.

Aboutaleb: ‘Het CCIF en Baraka City hebben ons niet verzocht hen een toevluchtsoord te bieden. Wanneer zij dat doen zullen wij hen hierop een antwoord geven.’ De burgemeester liet in het midden of dat antwoord positief zal zijn.

- Advertentie -