14 C
Amsterdam

Aboutaleb voelt zich misleid door Rijk rond noodopvang: ‘Verbazingwekkend’

Lees meer

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is boos op oud-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel. Ze had de regio Rotterdam niet mogen dwingen om asielzoekers op te vangen, bleek gisteren.

Gisteren, op haar laatste dag als staatssecretaris, deed VVD’er Broekers-Knol een opmerkelijke bekentenis. Er was geen juridische basis om Alkmaar, Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam te dwingen dat ze noodopvang voor asielzoekers moesten verzorgen.

Broekers-Knol gebruikte vorig jaar de term ‘aanwijzing’, die de indruk wekte dat de landelijke overheid bevoegd was om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen.

Gisteren gaf Broekers-Knol toe dat de juridische basis voor het verplicht opvangen van asielzoekers ontbrak: ‘Het betreft geen aanwijzing in juridische zin en de brieven hebben dan ook geen publiekrechtelijk rechtsgevolg.’

Volgens haar is ‘het gebruik van de term aanwijzing ingegeven door de acute noodsituatie waarvan sprake was, mede gezien de internationaalrechtelijke verplichtingen waaraan Nederland zich verbonden heeft.’ Daarbij doelde de bewindsvrouw op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Vluchtelingenverdrag.

‘Verbazingwekkend’, reageert burgemeester Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, die samenwerkte met het Rijk bij de noodopvang van asielzoekers.

‘Ik las al dat juristen de juridische basis van de aanwijzing betwisten. Het blijkt dus waar te zijn. In het telefoongesprek met mij wekte de staatssecretaris de indruk dat ze een aanwijzing geeft in juridische zin en niet in bestuurlijke zin’, zegt hij tegen RTV Rijnmond. ‘Dit is zo slecht voor de bestuurlijke verhoudingen.’

Toch heeft de burgemeester geen spijt van het feit dat Rotterdam meer asielzoekers heeft opgevangen. ‘Ik heb houvast aan het feit dat we iets goeds aan het doen zijn: het opvangen van mensen in nood. Maar voor de toekomstige verhoudingen tussen Rijk en gemeenten/regio’s is dit zeer schadelijk.’

- Advertentie -