17.9 C
Amsterdam

Aboutaleb past voor etnische aanpak Rotterdamse ‘corona-overtreders’

Lees meer

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ziet niets in een etnische groepsaanpak van overlastjongeren. De fractie van Leefbaar Rotterdam had hierom gevraagd naar aanleiding van een incident in Grand Hotel Central.

Een groep van 24 jongeren – voornamelijk met Antilliaanse en Marokkaanse roots, aldus Leefbaar Rotterdam – hadden kamers afgehuurd in dit hotel aan de Kruiskade en gebruikten in verboden groepsverband drugs en lachgas.

Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam is hier niet over te spreken, schreef ze in een brief naar de burgemeester:

‘Zo werd op massale schaal gezopen, lachgas gebruikt en coke gesnoven en werden er brandjes gesticht in het trappenhuis. Ook zat volgens mediaberichten een groot aantal jongeren strijdig met alle Coronamaatregels bij elkaar op de kamer – volgens getuigen een eufemistische omschrijving van een regelrechte orgie.’

‘Wat zegt het gegeven dat het hierbij opvallend vaak gaat om Antilliaanse en Marokkaanse jongeren en over de seksuele moraal die binnen deze groepen jongeren heerst?’, vraagt Hoogwerf zich verder af. Het raadslid bepleit een groepsgerichte aanpak.

Maar volgens burgemeester Aboutaleb kan ‘niet worden geconcludeerd dat er bij dit soort feiten vaak sprake is van betrokkenheid van Antilliaanse en Marokkaanse jongeren’, omdat de politie niet registreert op etniciteit.

De Rotterdamse burgemeester voelt ook niets voor een aanpak die zich op minderheidsgroepen richt, antwoordt hij.

‘Een groepsgerichte aanpak is een passend middel als er strafbare feiten in vereniging worden gepleegd door een groep waarvan, in ieder geval de kernleden, steeds dezelfde personen zijn. Tot nu toe lijkt het niet te gaan om dezelfde personen.’

- Advertentie -