17.3 C
Amsterdam

Aboutaleb wil onafhankelijk onderzoek naar racisme bij Nederlandse politie

Lees meer

Ahmed Aboutaleb wil een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de aard, omvang en impact van discriminatie bij de Nederlandse politie. Dit stelt de Rotterdamse burgemeester in een brief aan justitieminister Ferd Grapperhaus, aldus Dagblad 010.

Het wetenschappelijk onderzoek moet alle niveaus binnen de politie onderzoeken, schrijft de burgemeester. Er moet onder andere gekeken worden naar de invoering van een vorm van tuchtrecht. Het onderzoek zal moeten worden gebruikt als input om het beleid te veranderen.

‘Verandering kost tijd en kan niet zonder vallen, opstaan en daarvan leren. We hechten veel belang aan een open en reflectieve politieorganisatie die open staat voor tegengeluid’, aldus Aboutaleb in zijn brief.

De Rotterdamse politie vervult een voortrekkersrol, aldus Aboutaleb. Hij schrijft Grapperhaus over de verschillende initiatieven en samenwerking rond werving van divers personeel, verbinding met de wijk, discriminatierechercheurs, het bevorderen van professioneel controleren en het bevorderen van inclusief leiderschap.

‘De opgave die er ligt is stevig’, schrijft de burgemeester. ‘En het is goed om te vernemen dat nu de eerste stappen worden gezet om te komen tot een landelijke, eenduidige monitor voor ervaren politiebejegening, in het bijzonder met betrekking tot discriminatie.’

- Advertentie -