15.3 C
Amsterdam

Academici discussiëren: bedreigt ‘woke’ onze universiteiten?

Lees meer

Het zogenoemde ‘woke-denken’ bedreigt de academische vrijheid op de universiteit, betogen historici Niek Pas en Steije Hofhuis in NRC. Andere wetenschappers reageren kritisch.

‘Woke’ wordt door Hofhuis en Pas omschreven als ‘een op Amerikaanse campussen ontsproten bastaard van het postmodernisme’. Een belangrijk uitgangspunt van ‘wokisme’ is volgens beide historici dat de objectieve waarheid niet bestaat en dat machtsrelaties de werkelijkheid bepalen.

‘Daarbij wordt een ‘intersectionele’ aanpak nagestreefd die kruisbestuivingen van onderdrukking onderzoekt: een gehandicapte zwarte transgender is slachtoffer omdat ze gehandicapt, zwart en transgender is. In dit binaire schema staat tegenover deze lagen van achterstelling ook een dader: de heteroseksuele witte cis-man.’

Hofhuis en Pas betogen dat deze woke manier van denken de academische vrijheid bedreigt, omdat docenten die zich niet conformeren aan dit wereldbeeld het gevaar lopen slachtoffer te worden van deplatforming.

Andere wetenschapper reageren kritisch op het stuk van Hofhuis en Pas. Zo vindt de Groningse wetenschapper Casper Albers dat de brief niet door NRC beter niet geplaatst had kunnen worden:

‘Waarom zegt zo’n krantenredactie nooit ‘Hallo bange witte man, bedankt voor uw opiniebijdrage. Precies hetzelfde verhaal stond het afgelopen jaar al een keer of tien in de krant dus we plaatsen het niet.’’

‘Misschien moet men de schrijvers dezes er eens op wijzen dat ‘begrippen als waarheidsvinding, objectiviteit en rationaliteit’ al honderden jaren in vraag worden gesteld – bij uitstek binnen de academie, en niet zelden door witte (soms reactionaire) mannen?’, twittert Mathijs van de Sande, universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hofhuis en Pas zeggen dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de focus op objectiviteit en rationaliteit vervangen heeft door ‘diversiteit’, ‘veiligheid’, ‘inclusie’ en ‘veilige cultuur’ en met miljoenen strooien voor ‘woke’ onderzoek. Migratiehistoricus en KNAW-lid Leo Lucassen reageert dat Hofhuis en Pas een karikatuur maken van wat de KNAW doet.

Ingrid Robeyns, hoogleraar in Utrecht, reageert op Twitter dat Hofhuis en Pas een karikatuur zouden maken van wokisme en de hele universiteit zonder enige onderbouwing als woke verklaren. Ze wil eerst wel eens wat bewijs zien:

‘Wie zijn de wetenschappers in Nederland die dit onderschrijven of bedrijven?’ Haar tweets hierover worden door tientallen universitair docenten instemmend gedeeld.

- Advertentie -