9.7 C
Amsterdam

Academici spreken zich uit tegen ‘cancel culture’ Universiteit Antwerpen

Lees meer

Ruim tweeduizend mensen ondertekenden tot nu toe een petitie tegen ‘cancel culture’ op de Universiteit Antwerpen. Twee medewerkers waren geschorst na opmerkingen over Marokkaanse Belgen. Eén van de initiatiefnemers is emeritus hoogleraar Paul Cliteur, oud-senator voor Forum voor Democratie.

De twee medewerkers kwamen in opspraak na uitgekomen videobeelden van een privégesprek na een practicumexamen Biologie. Daarin omschrijft een van de twee medewerkers het ‘taaltje van Marokkanen’ als eigenaardig en trekt zij de vergelijking met studenten van orthodox-joodse komaf, waar ze ‘minder last’ van zouden hebben.

‘Ik sta ervan versteld dat ook zij te maken krijgen met racisme, maar toch worden die daar niet agressief en gesloten van. Die leven ook minder op straat.’

Ook klonk er: ‘Dit weekend hoorde je weer dat Brusselse jongeren amok maakten aan een meer. Wees daar maar zeker van dat dat Noord-Afrikaanse jongeren zijn.’ Die zouden namelijk relatief ‘agressief’ zijn ten opzichte van andere ‘Zuiders’.

Volgens de indieners van de petitie hebben de twee geschorste docenten zich helemaal niet schuldig gemaakt aan racisme. Het filmpje zou een informeel en oprecht gesprek tussen twee docenten tonen over onderwerpen waar ze in hun lespraktijk mee geconfronteerd worden.

‘We zijn het niet noodzakelijk eens met wat er werd gezegd, maar er was in geen enkel opzicht sprake van strafbare haatspraak. Door uw medewerkers op deze wijze te criminaliseren, schept u een sociaal onveilig klimaat voor al uw personeelsleden.’

‘Omdat het gesprek niet eens voor publicatie bedoeld was, is het nog maar de vraag of hier van vrije meningsuiting gesproken kan worden. Het is eerder de vrijheid van gedachte die hier op ontoelaatbare wijze ingeperkt wordt.’

De petitie is meer dan tweeduizend keer ondertekend, maar uit Antwerpen komt er weinig steun voor de geschorste docenten. ‘We denken dat mensen bang zijn voor repercussies’, zegt initiatiefnemer Astrid Elbers, die werkt voor Linguapolis, het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen.

De petitie vermeldt als initiatiefnemer onder meer Paul Cliteur, emeritus hoogleraar Encyclopedie van het Recht aan de Universiteit Leiden. Hij roemt de petitie als een ‘eerste verzet tegen Woke in Nederlandstalig gebied’. Ook hoogleraar Rik Torfs, kerkjurist en tot 2017 rector van de universiteit in Leuven, steunt het initiatief.

Een andere ondertekenaar is de Leuvense hoogleraar en jurist Matthias Storme, die voor de radicaal-rechtse website Bitter Lemon (inmiddels offline) van de beruchte Nederlandse publicist en uitgever Tom Zwitser heeft geschreven. Hij was actief voor de Vlaamse conservatieve partij N-VA.

- Advertentie -