14.9 C
Amsterdam

Petitie: zet Mikael (11) en zijn moeder niet uit

Lees meer

‘Ik vind het nog steeds eng om naar een land te gaan dat ik totaal niet ken, op een ander continent’, zegt Mikael tegen AT5. Zijn moeder Gohar luistert bedroefd mee. Ze zijn op bezoek bij een kennis, maar verblijven normaliter in een azc in Zuidoost. Maar niet voor lang meer, als het aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND ligt, die Mikael en zijn moeder wil uitzetten naar Armenië.  

Mikael is elf jaar geleden in Amsterdam geboren en heeft nooit ergens anders gewoond. Zijn asielaanvraag had volgens de rechter niet afgewezen mogen worden, maar de IND denkt daar anders over en is in hoger beroep gegaan.

‘Ik ben bang dat de onzekerheid me gaat beïnvloeden op mijn cijfers en misschien ook op mijn gedrag’, zegt Mikael met hangende schouders tegen AT5.

Guy Loyson, de vriend bij wie ze vaker op bezoek zijn, vindt het ongehoord. Hij heeft er niks op tegen dat mensen uitgezet worden, als ze geen recht op verblijf hebben. ‘Maar beslis dat dan in een jaar of twee. Je kunt niet tegen iemand die hier 11 jaar geleden is geboren zeggen: je hoort hier niet. Dat is inhumaan en voor mij ook onbegrijpelijk’, aldus Loyson.

Er is inmiddels een petitie gestart voor de ‘rasechte Amsterdammer’, zoals Dave Ensberg, voorzitter van de Maatschappelijke Alliantie hem noemt in een video op LinkedIn. Hij neemt het samen met een groep bekende Nederlanders voor hem op.

In de video herhaalt Ensberg de rechterlijke uitspraak dat Mikael mag blijven. Hij noemt ook het Kinderrechtenverdrag en het kinderpardon uit 2013 (een regeling voor asielkinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland verblijven en een herbeoordeling mogen krijgen). ‘Je mag hier blijven van de rechter, maar niet van de IND’, zegt Ensberg verbaasd en roept iedereen op om de petitie te ondertekenen.

- Advertentie -