Actiegroep eist bekladding Indisch Monument op: ‘Wij zijn het niet vergeten’

Lees meer

Afgelopen nacht is het Indisch Monument in Den Haag beklad. Activisten van Aliansi Merah Putih (Rood-Witte Alliantie) zitten achter deze actie, zo laten zij op Facebook weten.

Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog, nadat Japan zich overgaf. Morgen worden daarom de slachtoffers van de Japanse bezetting in Indonesie (1942-1945) herdacht bij het Indisch Monument.

De actiegroep vindt deze herdenking ‘hypocriet’ omdat ‘Nederland na de Tweede Wereldoorlog een invasie pleegt op een soevereine staat en deze opnieuw wil bezetten, terwijl Rotterdam nog in puin ligt’.

Volgens de actiegroep pleegde Nederland tussen 1945 en 1949 oorlogsmisdaden tegen het Indonesische volk tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Op 17 augustus 1945 riepen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit, waarna Nederland via militaire acties het gezag over delen van Indonesië probeerde te herstellen.

Ook vindt de actiegroep het kwalijk dat tijdens de Indiëherdenking komende zaterdag alleen mensen ‘met Europese status’ zouden worden herdacht die geleden hebben onder de Japanse bezetting, niet de Indonesiërs.

Op het monument is onder meer de tekst ‘Kami belum lupa’ geklad, Indonesisch voor ‘Wij zijn het niet vergeten’. Ook staat er de datum 17 augustus 1945

‘Het is meer dan duidelijk dat deze herdenking in de volledigheid problematisch is’, schrijven de activisten op Facebook. ‘De koloniale agressors worden herdacht terwijl de indigenous volken stelselmatig worden uitgewist en hun stemmen genegeerd.’ Ook storen de activisten zich eraan dat Thierry Baudet en Annabel Nanninga van Forum voor Democratie op de herdenking aanwezig zullen zijn.

De actiegroep wil geen dialoog: ‘Er zijn genoeg vreedzame debatten gevoerd. Wij zullen een doorn in het oog blijven voor jullie zoals toen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid uitriepen.’

De actiegroep Aliansi Merah Putih heeft in juni ook het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt bij de Haagse Hofvijver beklad met de de tekst ‘F*ck VOC’. Oldenbarnevelt was de oprichter van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die grote delen van Indonesië koloniseerde, wat met geweld en onderdrukking gepaard ging.

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft na het bekladden van het standbeeld van Oldenbarnevelt aangifte tegen Aliansi Merah Putih gedaan. Dat doet FIN nu wederom. ‘FIN doet aangifte en eist nu permanent toezicht. Daders moeten keihard worden gestraft voor deze laffe en schandalige daad.’

- Advertentie -

2 REACTIES

 1. De koloniale geschiedenis van Indonesië zal een donkere geschiedenis van Nederland blijven. Nooit meer te veranderen, nooit mag het vergeten worden. Voor mij met tastbare stille getuigen, die meer zeggen dan woorden alleen. Geschiedenis bewaren voor nazaten zodat de geschiedenis blijft ipv dat het wegglijdt in verleden.
  Japanse bezetting blijft eeuwig in de geschiedenis. Voor iedereen in de kampen een nachtmerrie. Onafhankelijks oorlog Indonesië. Blijft voor altijd als een afgrijselijke strijd in de Nederlandse geschiedenis. Alleen is het een oorlog met twee kanten. Verschrikkelijke slachtoffers van beide kanten. Een oorlog is voor de beide strijdende partijen: mensonwaardig. Met het enige verschil dat Nederlandse dorpen hier niet onder vuur konden komen. Een oorlog is smerig, met veel pijn, angst, dood, vernietiging, verdriet, invalide worden. Voor iedere soldaat die een oorlog moet uitvoeren.
  Indonesië onafhankelijkheid is stuk geschiedenis zoals het hoort te zijn.
  Nederlandse geschiedenis gaat verder in Nederland.
  President Soekarno ben ik niet vergeten. Massamoord tussen anderhalf en een miljoen mensen.
  President Soekarno kan ik niet vergeten. Heeft zichzelf en zijn familie verrijkt ten kosten van de bevolking. Stop ermee. Wat wil ik ermee zeggen?
  Indonesië onafhankelijk dat had vrijheid voor iedereen moeten worden.

  Wat doet vernietigen en vernielingen van een gedenksteken? Dat is een gewelddadige handeling en tegen mensen respectloos wanneer ze stil willen staan bij de slachtoffers van wat ook een afgrijselijke bezetting was. Mensen levens blijven mensen levens. Elk leven is uniek, elk overleden mens laat verdriet achter, iedereen heeft het recht om dat verdriet te beleven. U beslist niet wie dat zijn. Dat beslist U bij een privé gebeuren. Een openbare gelegenheid hoort U met respect te behandelen. U hebt niet het recht om iets te vernielen omdat U anders denkt. Iedere Nederlander (een Nederlandse pas, ben je een Nederlander of Nederlandse) heeft rechten en plichten.

  Ga je nuttig maken in Indonesië. De bevolking helpen waar nodig en jullie dromen waarmaken.
  Niet in geschiedenis blijven hangen die blijft zoals de geschiedenis is. De geschiedenis richting toekomst moet nog gemaakt worden en geeft voldoening.

  “Als je het niet vergeten bent ?”. Gedenkteken is om te blijven herdenken. Zover mij bekend is, komt er een apart gedenkteken. Wat door het Coronavirus is uitgesteld.
  Ikzelf wil het net zomin vergeten en niet vergeten voor in de toekomst.

 2. Is het een actiegroep of een extremistische groepering?

  In hun statement op Facebook schrijven ze “Wij zijn Aliansi Merah Putih, dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing, vrijheidstrijders van Indonesische afkomst.”

  De ‘bambu runcing’ is een in een punt geslepen bamboestok waarmee Nederlandse burgers en ‘verraders’ (Molukkers, Chinezen, Christelijke Indonesiers etc.) werden bedreigd, verwond en vermoord. De Japanse bezetter trainde en indoctrineerde Indonesische jongeren om deze bamboestok te gebruiken in het geval van een Nederlandse inval.

  Omdat het Indische leger nog in Japanse kampen zat en het Nederlands leger van de Geallieerden niet naar Indonesië mocht, er dus geen leger was om tegen te vechten, gebruikten Indonesische jongeren deze geslepen bamboestok tegen, veelal ongewapende en verzwakte, Nederlandse burgers en zogenaamde ‘verraders’.

  Dat deze ‘actiegroep’ zichzelf ‘dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing’ noemt lijkt bedoelt te zijn om of angst aan te jagen bij de Indische gemeenschap in Nederland. Deze gemeenschap weet immers wat Bambu Runcing betekend en kent de geschiedenis achter dit wapen. Een vorm van terreur.

  Aliansi Merah Puti sluit een statement op Facebook af met “Het vergoten bloed in de koloniën zal uw dijken doen overstromen. Dispereert wel! Wij zijn paraat!”

  Bedoelen ze hiermee dat er bloed gaat vloeien in Nederland?
  ‘Wij staan paraat’ is de Nederlandse vertaling van ‘Bersiap’ de strijdkreet die de hierboven genoemde door Japan getrainde Indonesische jongeren gebruikten.

  De ‘actiegroep’ heeft een kenmerk van een extremistische organisatie, het is niet bereid om te discussiëren en verwijderd zelfs onschuldige persoonlijke tegenreacties van hun Facebookpagina.

  Of het om in Nederland woonachtige Indonesiers gaat is maar de vraag. De bekladding “kami belum lupa’ op het Indisch Monument in Den Haag opgeëist door de groepering vertaald zich naar ‘wij zijn het NOG niet vergeten’. Dit zou “kami tidak lupa’ moeten zijn “wij zijn het niet vergeten”.
  Of de bekladder spreekt geen fatsoenlijk Indonesisch of de bekladder heeft niet nagedacht bij wat hij schrijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here