14.9 C
Amsterdam

Activist Frank van der Linde wint rechtszaak tegen NCTV

Lees meer

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft activist Frank van der Linde ten onrechte als extremist beschouwd. De Amsterdamse rechtbank adviseert NCTV nu uitdrukkelijk om Van der Linde financieel te compenseren.

Frank van der Linde is een radicaal-linkse activist, die demonstreert voor het klimaat, Palestina en gelijkheid. NCTV volgde Van der Linde kritisch en speelde informatie over hem door aan de politie, 26 Nederlandse gemeenten én aan buitenlandse veiligheidsdiensten.

Van 2017 tot 2019 zat Van der Linde in de gemeentelijke radicaliseringsaanpak van Amsterdam. Destijds werd die vooral bevolkt door potentiële jihadisten, aldus het Parool. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) erkende later dat dit nooit had mogen gebeuren.

In het vonnis van 3 november stelt de rechter dat NCTV informatie over Van der Linde heeft doorgestuurd naar derden ‘zonder de benodigde zorgvuldigheid te betrachten’. Dit is volgens de rechter ‘ongeoorloofd en onacceptabel’.

Informatie over Van der Linde werd doorgespeeld aan de inlichtingendiensten in België, Duitsland, Spanje, Canada en Australië. Van der Linde is bang dat hij niet meer in deze landen kan reizen en wil dat NCTV zijn advocatenkosten betaalt in die landen.

Frank van der Linde voert ook een juridische strijd met de politie, die echter beweert niet laakbaar te hebben gehandeld. De linkse activist kon, omdat hij als ‘radicaal’ stond geregistreerd, harder worden aangepakt. Agenten observeerden Van der Linde, brachten de mensen met wie hij contact had in kaart, achtervolgden de activist en pakten hem regelmatig op. De Nederlandse politie heeft ook Europol over Van der Linde geïnformeerd.

- Advertentie -