Activisten bekritiseren ‘racistische Aart S.’, twitteraars reageren furieus

Lees meer

Was ‘Meneer Aart’ een racist? Deze vraag houdt sinds gisteren veel twitteraars bezig. Aart Staartjes overleed eerder die dag als gevolg van een ernstig verkeersongeluk.

Aart Staartjes werd gisteren stevig onder vuur genomen door anti-racismeactivist en twitteraar Arzu Aslan: ‘Over de doden niets dan goed my ass.’

Foto: Twitter

Staartjes, die van 1985 tot 2001 de landelijke Sinterklaasintocht presenteerde, zou ‘medeschuldig’ zijn aan het fenomeen Zwarte Piet. Deze beschuldiging is bij veel andere twitteraars in het verkeerde keelgat geschoten. Een kleine selectie:

Behalve bakken kritiek krijgt Arzu Aslan ook veel bijval: activisten, linkse partijleden en journalisten nemen het op Twitter voor haar op. Zo benadrukt BIJ1-lid en twitteraar Erik Stronks dat zij ‘in 1001 issues aan de goede kant van de streep staat’ en ‘solidair met onderdrukten’ is. En activist Sander Philipse tweet het volgende:

Ook het Emmense GroenLinks-bestuurslid Jeroen van Strien neemt het voor Aslan op: ‘Goedemorgen! Ik zie dat een gedeelte van mijn TL toestaat dat een vrouw massaal wordt bedreigd, uitgescholden, en dood gewenst wordt vanwege een tweet over Aart S. Ineens is weer duidelijk hoe Twitter ook alweer werkt.’

Vanwege deze bedreigingen steken mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom en journalist Frederike Geerdink Aslan een hart onder de riem. ‘Arzu Aslan stelt vraagtekens bij de algehele verering van Aart Staartjes, en laster, intimidatie en regelrechte bedreigingen zijn haar deel. Twitter op zijn lelijkst en engst’, zegt Eikelboom.

Aart Staartjes werd op vrijdag aangereden door een auto en raakte ernstig gewond. Hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis. De meeste mensen kennen Aart Staartjes van het kinderprogramma Sesamstraat, waar hij van 1984 tot 2019 ‘Meneer Aart’ speelde.

- Advertentie -

12 REACTIES

 1. En dat is lerares? Poehee, gelukkig zitten mijn kinderen op een school waar iedereen gelijk is en men geen haatdragende teksten (killjoy) uitstrooit over tere kinderziektes…..

 2. Mevrouw Geerdink u maakt zich boos over de smakelose reacties op Twitter maar schijnbaar maakt zich niet boos over de smakelose reactie van Arzu. Gek vindt u niet?

 3. Dit zijn juist de dingen, waarom het racisme de laatste jaren groeit.
  Er zijn bevolkingsgroepen, die geen enkel beschaafdheid hebben en als daar iets over geroepen wordt is het racisme.
  Begin eerst eens om fatsoenlijk gedrag te vertonen, voordat je begint met wijzen.
  En ja, ik vind de zwarte piet discussie ook de grootste onzin en vindt mijzelf zeker geen racist.
  Ik maak geen onderscheid in kleur, geloof of afkomst.
  Wel maak ik onderscheid in gedrag en vindt mij dan vaak racistisch.
  Hoe zou dat nou komen??

 4. Arzu Aslan…. alleen de naam zeg al genoeg.
  Als je zo boos bent over alles.
  Ga je toch weer lekker naar dat mooie paradijs waar je opa en oma vandaan komen🤣🤣🤣

 5. Hallo Arzu,
  EEn gewetensvraag aan U als Turkse Nederlandse!
  Siktarlan!
  Wat nu als zwarte piet een Koerd of Armenier was geweest?
  Turkije onderdrukt zelf ook,vandaar GEEN lidmaatschap van EU!
  Lees voor de feiten rapportenvan Amnestie International..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here