21.4 C
Amsterdam

Activisten boos: Rotterdam promoot zichzelf met afgebroken BLM-demo

Lees meer

Activisten zijn boos op de gemeente Rotterdam, die het vroegtijdig beëindigde Black Lives Matter-protest van 2020 gebruikt voor citymarketingdoeleinden.

De Black Lives Matter-demonstratie die in juni 2020 in plaatsvond is terug te vinden op een poster in het kader van het 25-jarige bestaan van de Erasmusbrug. Op de poster staat ‘2020: fighting for equality’ en ‘Rotterdam. Make it happen’, waardoor het lijkt alsof de stad helemaal achter dit protest stond.

Maar activisten weten nog dat deze demonstratie vroegtijdig werd beëindigd. Er stonden toen zoveel mensen op en rond de Erasmusbrug, dat de driehoek  van burgemeester, hoofdofficier en korpschef oordeelde dat de anderhalve meter afstand niet kon worden gewaarborgd en de demonstratie afbrak. Er ontstonden relletjes waarbij politie en ME ingrepen.

Spokenwordartiest Zaïre Krieger, een van de organisatoren achter die Black Lives Matter-demonstratie, twittert: ‘Ons protest gebruiken om de stad te promoten en tegelijkertijd vreedzame protesten neerslaan is.. een speciaal soort lef.’

De posteractie valt al helemaal slecht omdat de politie afgelopen zondag ook optrad op het woonprotest – op diezelfde Erasmusbrug. Activisten hekelden dit politie-ingrijpen, dat huns inziens veel te hard was. BIJ1 stelde Kamervragen.

‘Totaal schaamteloos’, twittert Sander van der Kraan, een van de organisatoren achter het woonprotest.

Iemand anders heeft meteen maar een nieuwe poster gephotoshopt: ‘2021: Hitting and arresting peaceful protesters’.

- Advertentie -