10.2 C
Amsterdam

AIV: escalatie Midden-Oosten vraagt om ‘andere aanpak’ kabinet

Lees meer

De oplopende oorlog in het Midden-Oosten zou de Nederlandse regering moeten aanzetten tot een ‘andere aanpak’. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een brief aan de regering.

In de brief, getiteld Naar een nieuwe koers voor Nederland in het Israëlisch-Palestijnse conflict, benadrukken de adviseurs de ernst van de situatie, gezien de brute escalatie van het conflict in de afgelopen jaren.

Met meer dan 42.000 Palestijnse doden en de uitbreiding van de oorlog naar Libanon, Syrië en Jemen, schrijft de AIV dat het immense leed de noodzaak van dit advies heeft vergroot.

Nederland zou meer druk moeten uitoefenen voor ‘de-escalatie en conflictoplossing’, maar volgens de AIV ontbreekt deze druk momenteel grotendeels. Hoewel Nederland beperkte middelen heeft om echt effectief te zijn, zou het zich moeten richten op het tegengaan van radicalisering en schendingen van internationaal recht. De AIV blijft vaag over wie deze schendingen begaat, maar pleit voor een geloofwaardige rol als ‘kritische vriend van zowel Israël als de Palestijnen’.

Het advies noemt een aantal beleidsuitgangspunten, zoals:

  • het verminderen van het risico op een regionale oorlog in het Midden-Oosten;
  • het bereiken van een staakt-het-vuren in Gaza en Libanon;
  • het strikter naleven van internationaal recht;
  • het bevorderen van een tweestatenoplossing, inclusief erkenning van een Palestijnse staat, bij voorkeur in samenwerking met gelijkgezinde landen;
  • het indammen van terrorisme en radicalisering;
  • het tegengaan van de negatieve impact van het conflict in Nederland.

Het is echter de vraag of het pro-Israëlische kabinet-Schoof, dat pleit voor het verplaatsen van de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem, en waarin leiders als Dilan Yesilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vaak elke kritiek op Israël als ‘antisemitisme’ bestempelen, dit advies zal opvolgen.

- Advertentie -