14 C
Amsterdam

Adviseur Khamenei: ‘Iran technisch in staat om atoombom te maken’

Lees meer

Iran is inmiddels technisch in staat om een kernbom te maken. Dat meldt een hoge adviseur van opper-ayatollah Ali Khamenei aan al Jazeera.

Adviseur Kamal Kharrazi sprak gisteren met de Arabische nieuwszender, een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden zijn vierdaagse reis naar Israël en Saoedi-Arabië beëindigde – en wel met de belofte Iran ervan te weerhouden ‘een kernwapen te verwerven’.

‘In een paar dagen waren we in staat om uranium te verrijken tot 60 procent’, aldus Kharrazi, en we kunnen gemakkelijk 90 procent verrijkt uranium produceren.’

Dit is ver boven het maximum van 3,67 procent dat in 2015 in het nucleaire akkoord tussen Teheran en zes wereldmachten is vastgelegd. Je kunt atoombommen maken als het uranium is verrijkt tot 90 procent.

Onder Donald Trump trok Amerika zich in 2018 terug uit het akkoord, omdat hij niet geloofde dat Iran geen nucleaire wapens maakte. Trump liet verlichting van de economische sancties tegen Iran, onderdeel van het akkoord, vallen. Daarop begon ook Iran zich openlijk minder aan te trekken van het akkoord.

Iran heeft lang ontkend naar kernwapens te streven en zegt dat het uranium alleen verrijkt voor civiel energiegebruik. Gesprekken tussen Iran en Amerika om de twee landen weer in het spoor van het akkoord te krijgen uit 2015 zijn in maart vastgelopen.

Iran heeft nu de technische middelen om een kernbom te produceren, zegt Khameneis adviseur, ‘maar Iran heeft nog niet besloten er een te bouwen’.

Israël heeft meerdere malen gedreigd Iraanse nucleaire faciliteiten aan te vallen als het niet op een diplomatieke manier lukt de nucleaire ambities van Iran in te dammen.

- Advertentie -