20.4 C
Amsterdam

Advocaat moskee Al-Fitrah vindt dat vervolging moet stoppen

Lees meer

Moskee Al-Fitrah in de Utrechtse wijk Overvecht is inmiddels failliet. Toch gaat het proces tegen het gebedshuis, op verdenking van witwassen, nog altijd door. Advocaat Anis Boumanjal vindt dat het Openbaar Ministerie treuzelt en wil dat de vervolging stopt.

Er is ‘geen adequate verdediging meer mogelijk’, stelt Boumanjal volgens RTV Utrecht. Al zes jaar vervolgt het OM de moskee vanwege witwassen. Later kwam daar een aanklacht bij tegen imam Suhayb S., die tijdens de parlementaire enquête over ongewenste beïnvloeding van moskeeën (POCOB) in 2021 een valse verklaring zou hebben afgelegd. Eerder liep er tegen de imam ook een klacht wegens betrokkenheid bij of het financieren van terrorisme, maar hiervoor kon geen bewijs worden gevonden.

Een belangrijke reden om het proces te stoppen, vindt Boumanjal, is dat er geen bewijs meer kan worden gevonden van witwassen. Hieraan zou de moskee zich in 2012 en 2013 hebben schuldig gemaakt. In 2016 deed de FIOD een inval om bewijs te verzamelen. Organisaties hoeven hun boekhouding echter slechts zeven jaar te bewaren, waardoor enig bewijs nu al verloren is gegaan.

Daarnaast lopen er beschuldigingen tegen de imam ‘over onder meer het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekening van de stichting’. Hij stelt dat hij die niet kan overleggen, omdat alle relevante boekhouding door de FIOD in beslag is genomen. Op 28 april doet de rechter uitspraak, of de vervolging zal doorgaan.

- Advertentie -