30.1 C
Amsterdam

Afgelopen jaar werden in Turkije tenminste 315 vrouwen vermoord

Lees meer

Volgens het platform We Will Stop Femicides werden er afgelopen jaar tenminste 315 vrouwen vermoord in Turkije. Dit bericht de nieuwssite Duvar.

Naast deze officiële slachtoffers zijn er bovendien nog 248 verdachte sterfgevallen, aldus het platform. 28 vrouwen werden vermoord, ondanks het feit dat de autoriteiten bevolen hadden hen te beschermen.

Nadat Turkije in 2011 de Istanbul Conventie had ondertekend, om geweld tegen vrouwen tegen te gaan, daalde het aantal moorden op vrouwen in het land. Maar vanaf 2020 steeg het aantal moorden op vrouwen weer, omdat de regering van president Recep Tayyip Erdogan onder druk van conservatieve krachten zich uit de conventie wilde terugtrekken. Dat gebeurde uiteindelijk in 2021.

41 procent van de vrouwen die werd vermoord in 2023 is gedood door de echtgenoot. 30 procent door man met wie ze in scheiding lag. 14 procent van de slachtoffers was de partner van de moordenaar, 11 procent een kennis, 9 procent een ex-partner, 6 procent de moeder, 6 procent de dochter, zus of nicht.

- Advertentie -