19.1 C
Amsterdam

Afghaanse journalisten doodsbang: ‘Hebben een grote X op hun rug’

Lees meer

Afghaanse journalisten moeten mogelijk vrezen voor hun leven, nu de Taliban Afghanistan in rap tempo veroveren.

De opmars van de Taliban verloopt razendsnel. Gisteren namen de Taliban het presidentiële paleis in Kabul in bezit (foto), nadat president Ashraf Ghani het land was ontvlucht.

Volgens het internationale persagentschap Reuters vermoordden vermoedelijke Taliban-strijders vorige week een Afghaanse directeur van een radiostation in Kabul, wat de angst onder journalisten in de gemeenschap heeft versterkt.

Afghaanse journalisten, vooral vrouwen, zijn ‘absoluut versteend’, bericht CNN. Hun angst dat ze voor hun reportages gestraft zullen worden, is volgens de Amerikaanse nieuwszender ‘zeer reëel’. Ook het internationale Comité ter Bescherming van Journalisten waarschuwt hiervoor.

Eerder dit jaar zijn drie vrouwelijke Afghaanse journalisten vermoord, meldt de internationale persvrijheidswaakhond Reporters Without Borders.

CNN neemt live-opnames in Afghanistan voor de zekerheid nu binnenskamers op. Maar het echte gevaar lopen lokale journalisten, aldus correspondent Clarissa Ward. ‘Sommigen weten dat ze een grote X op hun rug hebben, omdat ze uitgesproken tegen de Taliban zijn.’

Het Amerikaanse team van CNN kan als het te onveilig wordt de koffers pakken. Maar voor veel Afghanen is dat gewoonweg geen optie, vertelt Ward. ‘Ze zijn hier, ze moeten blijven, ze moeten leven met de gevolgen van dit volgende hoofdstuk.’

- Advertentie -