22.9 C
Amsterdam

Afghaanse meisjes gered: ‘Krijgen studiebeurs aan topuniversiteiten VS’

Lees meer

Tien razendslimme Afghaanse meisjes van zestien tot achttien jaar mogen studeren aan topuniversiteiten in de Verenigde Staten. De tien maken deel uit van een internationaal erkend roboticateam.

Wie meehielp aan hun ontsnapping is Allyson Reneau (60), een Amerikaanse moeder van elf kinderen die de meisjes ontmoette in 2019 op een ruimtetop in Washington DC (foto).

‘Als moeder van negen meisjes voelde ik me meteen aangetrokken tot hen, en ik denk dat het wederzijds was’, aldus Reneau, die in 2016 afstudeerde aan Harvard.

Nadat twee weken geleden duidelijk werd dat de Taliban geheel Afghanistan inclusief Kabul zouden overnemen, besloot Reneau, na tevergeefse pogingen om direct een verblijf in Amerika te regelen, naar Qatar te reizen. Via een bevriende diplomaat aldaar kreeg ze de meisjes uit Kabul weg.

Afgelopen dinsdag vlogen de tien meisjes op een commerciële vlucht naar Qatar. ‘Ze hebben alles achtergelaten om hun dromen na te jagen en vrij en goed opgeleid te zijn’, vertelt Reneau aan Business Insider. ‘Ze lijken nu veilig, wel en gelukkig te zijn.’

Reneau zegt dat de meisjes nu aan het uitzoeken zijn waar ze heen moeten vanuit Qatar, maar dat ze al een aanbiedingen voor studiebeurzen hebben gehad vanuit ‘ongelooflijke universiteiten’ in de VS.

‘Voor de eerste keer in hun leven geloof ik echt dat ze de vrijheid hebben om te kiezen en de architect te zijn van hun eigen lot en hun eigen toekomst’, zegt Reneau. ‘Het is voor mij een bevrijdend gevoel om te weten dat ze ergens heen kunnen gaan en onderwijs kunnen krijgen waar ze maar willen.’

De Afghaanse meisjes werden in 2017 bekend toen ze naar Washington DC reisden voor een internationale roboticawedstrijd. Ze mocht in eerste instantie geen visum en dus ook niet reizen, maar na een interventie van voormalig president Donald Trump konden ze alsnog naar Amerika vliegen.

- Advertentie -