18.4 C
Amsterdam

Afghanistan: Taliban laten Britten vrij

Lees meer

De Taliban hebben vijf Britse staatsburgers vrijgelaten, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De vijf werden afgelopen zondag vrijgelaten, na een reeks ontmoetingen tussen Britse en Afghaanse functionarissen. De vijf waren een halfjaar geleden gearresteerd ‘wegens het overtreden van de wetten en tradities van het Afghaanse volk’.

De Taliban melden niet welke wetten de Britse burgers hadden overtreden, of waar ze waren vastgehouden. De vijf zouden nu hebben beloofd dat ze de Afghaanse wetten, tradities en cultuur niet opnieuw zouden ‘schenden’.

Londen bericht ook over de vrijlating van de vijf, maar gaf geen details over hun identiteit, of over de reden waarom ze waren opgepakt door de Taliban. Vrienden en familie van journalist en zakenman Peter Jouvenal vertellen dat hij een van de vijf Britten is.

De Britse overheid zegt dat de vijf ‘geen rol speelden in het werk van de Britse regering in Afghanistan en naar Afghanistan reisden tegen het reisadvies van de Britse regering in. Dit was een vergissing.’ De overheid bood ook excuses aan voor ‘elke schending van de Afghaanse cultuur, gebruiken of wetten’ en belooft beterschap voor de toekomst.

- Advertentie -