8.7 C
Amsterdam

Afghanistan: journalisten vertellen over hun afranseling door Taliban

Lees meer

Twee journalisten van de Afghaanse krant Etilaatroz – Taqi Daryabi en Nematullah Naqdi – zijn afgelopen woensdag gearresteerd, vastgehouden en gegeseld toen ze de vrouwendemonstratie in Kabul probeerden te verslaan. Op foto’s die online circuleren tonen de twee hun striemen en blauwe plekken.

Taqi Daryabi had samen met fotograaf Nematullah Naqdi van Etilaatroz woensdag verslag gedaan van een vrouwenprotest in Kabul. Ze werden gearresteerd door de Taliban en naar een politiebureau gebracht, waar ze naar eigen zeggen zijn geslagen met wapenstokken, elektriciteitskabels en zwepen. Een paar uur later werden de journalisten zonder uitleg van de Taliban vrijgelaten.

‘Ze namen me mee naar een andere kamer en boeiden mijn handen van achteren’, zei Taqi Darybi tegen een verslaggever van de BBC. ‘Ik besloot mezelf niet te verdedigen, omdat ik dacht dat ze me nog erger zouden slaan, dus ging ik op de grond liggen in een positie om de voorkant van mijn lichaam te beschermen.’

Vervolgens werd Darybi door acht Talibanstrijders in elkaar geslagen. Dat deden ze met stokken. Ook schopten ze hem in het gezicht, waar Darybi een litteken aan overgehouden heeft. Tijdens deze marteling verloor de journalist het bewustzijn, waarop de acht besloten hun marteling te staken. Ze namen hem mee naar een cel en lieten hem daar achter. Darybi werd twee uur later weer vrijgelaten. ‘Ik kon amper lopen, maar ze zeiden dat we snel moesten lopen. Ik had erge pijn’, vertelt hij aan de BBC.

Cameraman Nematullah Naqdi zei tegen de het Franse persbureau AFP dat Taliban-strijders hadden geprobeerd zijn camera af te pakken op het moment dat hij foto’s van het protest begon te maken. Ook hij werd gemarteld in de gevangenis. ‘Een van de Taliban zette zijn voet op mijn hoofd, drukte mijn gezicht tegen het beton. Ze schopten mij tegen mijn hoofd… Ik dacht dat ze mij zouden vermoorden.’ Hij vroeg waarom hij werd geslagen, maar kreeg te horen: ‘Je hebt geluk dat je niet bent onthoofd.’ Na drie uur werd Nematullah Naqdi vrijgelaten.

De Taliban-machthebbers gaven na de verovering van Kabul echter aan dat ze waren veranderd, en het anders zouden aanpakken. In de vorige regeerperiode van de Taliban in Afghanistan (1996-2001) was het voor vrouwen niet toegestaan om over straat lopen zonder een mannelijke begeleider. Vrouwen werden in het openbaar verplicht hun gezicht te bedekken in een boerka. Ook vonden er openbare terechtstellingen plaats in het stadion van Kabul.

- Advertentie -