21.4 C
Amsterdam

Afrika als ‘vaccin-testlab’: WHO veroordeelt ‘racistisch’ idee Franse artsen

Lees meer

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is woedend op twee Franse wetenschappers. De twee suggereerden onlangs dat een mogelijk vaccin tegen het coronavirus maar op Afrikanen getest moet worden.

De Franse zender LCI zond vorige week een gesprek uit tussen Jean-Paul Mira (foto, linksboven), het hoofd van de IC-afdeling van een Parijs’ ziekenhuis en Camille Locht (foto, linksonder), onderzoeker aan het Franse nationale gezondheidsinstituut. Toen de twee bespraken hoe de wereld het snelst aan een vaccin voor het coronavirus kan komen, wierp Mira de gedachte op om in Afrika vaccins op mensen te testen.

‘Als ik provocerend mag zijn: moeten we dit onderzoek niet in Afrika doen? Daar zijn geen mondkapjes, geen behandeling en geen defibrillators. We doen steeds studies naar mensen die in hoge mate zijn blootgesteld aan risico’s. Een beetje zoals we het in sommige studies over aids hebben gedaan. We hebben dingen uitgeprobeerd onder prostituees omdat ze erg blootgesteld zijn en zichzelf niet beschermen.’ Mira kreeg hierin bijval van Locht.

Al tijdens de uitzending regende het negatieve reacties op social media. ‘Afrika is geen laboratorium’, schreef de Ivoriaanse oud-voetballer Didier Drogba (Chelsea) op Twitter. ‘Help ons om levens te redden in Afrika (…)  in plaats van ons te zien als proefkonijnen.’ Ook de Kameroenees Samuel Eto’o , een andere oud-voetballer (FC Barcelona), reageerde boos: ‘Jullie zijn waardeloos! Afrika is niet jullie speeltuin.’

Nu heeft ook de WHO de twee Fransozen in het vizier gekregen. WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto, rechts) verwijt hen een ‘koloniale mentaliteit’. Hij laat weten dat we in deze moeilijk tijden geen racisme nodig hebben, maar solidariteit. ‘Afrika kan niet en zal niet een proeflab zijn, voor geen enkel vaccin.’

De wetenschappers hebben inmiddels hun excuses aangeboden. Ze zeggen ‘verkeerd begrepen’ te zijn.

- Advertentie -