13.8 C
Amsterdam

Zwarte activist jat Afro-kunst terug: ‘Europeanen moeten alles teruggeven’

Lees meer

Afro-activist Mwazulu Diyabanza Siwa Lemba liep 10 september het Afrika Museum in Berg en Dal binnen, om daar ‘gestolen’ Afrikaanse kunst terug te stelen. Hij streamde de actie live op Facebook.

Mwazulu is gekleed in een militair uniform waarop de letters UDC staan. Dit staat voor Unité Dignité Courage (Eenheid, Waarheid, Moed), de naam van de actiegroep van Mwazulu. Ook heeft hij een ivoren ketting om en draagt hij een fez, met daarop een button met de landkaart van Afrika. De Afro-activist vindt dat Afrikaanse kunst niet in Europese musea thuishoort, zo vertelt hij nu aan Afro Magazine:

‘Overal in het Westen prijken er in musea voorwerpen die een diepe significantie hebben voor Afrikaanse volkeren. Dit zijn geen gewone kunstvoorwerpen, maar culturele uitingen van onze voorvaderen die een rol spelen in wie wij zijn. Ze horen niet in musea tentoongesteld te zijn, want bij ons hebben ze spirituele en sociaal antropologische waarde; en zeker ook economische waarde. Denk maar aan de landbouw en veeteelt; iets met spirituele waarde genereert een heleboel; het beïnvloedt de visvangst, bevrucht de grond. Dat is alleen maar goed voor de mensheid. Daarom moet het terug.’

De diefstal uit het Afrika Museum in Berg en Dal was niet de eerste actie van Mwazulu. In juni dit jaar pakte hij ook een beeld uit het Quai Branly Museum in Parijs. Dit leverde hem twee dagen celstraf op.

In oktober moet hij in Parijs voor de rechter verschijnen voor diefstal. in januari 2021 staat hij in Nijmegen ook voor de rechter voor zijn actie bij het Afrika Museum.

Mwazulu beschouwt zichzelf niet als een dief: ‘Het is geen diefstal wanneer je terugpakt wat van je afgepakt is.’

Mwazulu vertelt Afro Magazine dat hij de beweging om Europese musea te ‘dekoloniseren’ steunt. ‘Maar het is voor ons van nog groter belang dat zij – de Europeanen, het Westen – accepteren dat ze in de fout zaten en gewoon alles teruggeven dat ze gestolen hebben’, zegt hij. ‘Ondertussen gaan wij gewoon door met het terugpakken van onze spullen. Ze zijn nog lang niet van ons af.’

- Advertentie -