19.2 C
Amsterdam

Politie belazert Turkse Nederlander: ‘100 procent door mijn afkomst’

Lees meer

Twee Rotterdamse agenten hebben een proces-verbaal tegen een verdachte grotendeels uit hun duim gezogen. Dat constateert de rechter aan de hand van camerabeelden die in de strafzaak tegen de Turkse Nederlander zijn getoond, meldt de regionale nieuwszender RTV Rijnmond.

Het voorval van twee jaar terug begon toen de politie langsging bij een garagebedrijf aan de Persoonshaven, hoegenaamd dom ‘een man op straat preventief te fouilleren’.

De 41-jarige Rotterdammer zou zich toen ‘agressief hebben verzet’. De politie zou daardoor genoodzaakt zijn geweest om ‘een kopstoot uit te delen’.

Dat blijkt gelogen. Op de camerabeelden is te zien dat de verdachte één hand in het gips en een mitella heeft. ‘De agent rukt daaraan en duwt de man tegen de muur. Daarna geeft agent hem een kopstoot en pakt hem bij de nek. Even later wordt de verdachte geboeid.

Volgens de rechter wilde de verdachte juist degene de situatie de-escaleren. Daarbij was de agent helemaal niet bezig is met een fouilleeractie, constateert de rechter.

Volgens de rechter zijn de verschillen tussen de beelden en het proces-verbaal zo groot. Dat dit proces-verbaal doelbewust in strijd met de waarheid moet zijn opgemaakt.

Verdachte Atik Samur zegt dat zijn arrestatie door zijn Turks achtergrond komt. ‘Honderd procent. Waarom zou je de eigenaar van een autobedrijf nou fouilleren?’

De Rotterdamse politie zegt iets anders: ‘Er was en is geen reden om te twijfelen aan de oprechtheid van de collega of daarin kwade opzet te vermoeden.’

De politie heeft ook geen disciplinaire maatregelen getroffen tegen de agenten. Wel zal intern worden gekeken of de agenten kunnen worden vervolgd voor het valselijk opmaken van een proces-verbaal. De camerabeelden, gemaakt door Samurs bedrijf, zaten aanvankelijk namelijk niet in het dossier dat aan de rechtbank is overhandigd, maar zijn door Samur zelf toegevoegd.

- Advertentie -