17.3 C
Amsterdam

Burgemeesterskandidaat AKP: ‘Syriërs moeten terug’

Lees meer

Binali Yildirim, burgemeesterskandidaat bij de verkiezingen in Istanbul voor Erdogans AKP-partij, zegt dat hij de Syrische vluchtelingen terug naar huis wil sturen. ‘Ze zullen vertrekken’, stelde Yildirim zondag tijdens een televisiedebat met CHP-kandidaat Ekrem Imamoglu.

In 2011, bij het begin van de Syrische Burgeroorlog, werden vluchtelingen nog met open armen ontvangen in Turkije. De stemming is nu echter omgeslagen, wat mede komt door de economische crisis en de hoge werkloosheid. In Istanbul leven naar schatting 700.000 vluchtelingen, ongeveer 20 procent van het Turkse totaal.

Turkije heeft inmiddels al meer dan 300.000 Syrische vluchtelingen teruggestuurd naar Syrië. Zij zijn gevestigd in de gebieden die op de Koerden zijn veroverd door pro-Turkse islamisten. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken konden de Syriërs terugkeren, omdat Turkije deze gebieden heeft ‘bevrijd’.

Turkije wil een grote bufferzone in het noorden van Syrië vormen. De Verenigde Staten zien dit niet zitten: de vorming van deze zone zou ten koste gaan van de Koerden, die de Amerikanen hebben geholpen in de strijd tegen IS. Om deze reden willen de Verenigde Staten hun troepen niet uit Syrië terugtrekken.

AKP-kandidaat Yildirim, voormalig premier onder president Recep Tayyip Erdogan en nog altijd zijn trouwe bondgenoot, trekt zich daar niets van aan. Hij vindt dat de Syriërs terug naar Syrië moeten, ook naar de Koerdische gebieden ten oosten van de rivier de Eufraat. Die zijn nu in Koerdische handen en staan onder Amerikaanse bescherming,

‘Ze zullen terugkeren naar huis. Bijna 500.000 mensen keerden terug naar gebieden die door Turkije zijn bevrijd van terroristen (lees: Koerdische strijders). En meer zullen vertrekken, nadat het gebied ten oosten van de Eufraat is gepacificeerd’, zei Yildirim.

Yildirims tegenstrever, CHP-kandidaat Ekrem İmamoglu, zei dat hij een speciale eenheid wil oprichten om de Syrische vluchtelingenproblematiek in Istanbul aan te pakken. ‘We zullen een volkstelling onder vluchtelingen houden, vooral onder kinderen.’

Imamoglu is op dit moment burgemeester van Istanbul, sinds hij tweeëneenhalve maand geleden de verkiezingen leek te winnen van Yildirim. Onder druk van Erdogan besloot de centrale kiesraad dat er nieuwe verkiezingen in Istanbul moeten komen. Die zullen plaatsvinden op 23 juni.

- Advertentie -