10 C
Amsterdam

Al-Baghdadi uitgeschakeld ondanks Trump en niet dankzij, zeggen Pentagon-bronnen

Lees meer

Het plotselinge besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken hielp op z’n zachtst gezegd niet bij het doden van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Dit vertellen bronnen in het Pentagon aan The New York Times.

Trump wist dat de CIA en commando’s op zoek waren naar de geheime locatie waar Al-Baghdadi verstopt zat. Maar toen Trump plotseling besloot om de Amerikaanse troepen in Noord-Syrië terug te trekken was haast geboden, zeggen hooggeplaatste Defensie-medewerkers: na dit vertrek zou Amerika geen beschikking meer hebben over verkenningsvliegtuigen en spionnen.

Dat Al-Baghdadi zaterdag kon worden uitgeschakeld was ondanks Trump, niet dankzij Trump, vertellen deze bronnen. Trumps besluit om de Amerikaanse troepen terug te trekken zette de commandanten die de operatie tegen Al-Baghdadi voorbereidden onder nog grotere druk.

De Amerikanen werkten nauw samen met de Koerden om Al-Baghdadi te pakken te krijgen, ook nadat Trump besloot om Turkije groen licht te geven voor zijn invasie in Noord-Syrië.

- Advertentie -