18.8 C
Amsterdam

Al Jazeera gaat zaak-Abu Akleh indienen bij Internationaal Strafhof

Lees meer

Al Jazeera heeft een team van juridische experts verzameld om naar het Internationaal Strafhof in Den Haag stappen vanwege de dood van de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh.

De Arabische nieuwszender wil dat Israël wordt aangeklaagd voor moord op Abu Akleh, die voor al Jazeera werkte. Volgens de nieuwszender gaat het om een oorlogsmisdaad vanuit Israëlische zijde.

Op 11 mei werd Abu Akleh door Israëlische troepen doodgeschoten in de buurt van het vluchtelingenkamp Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Al Jazeera kan Israel niet zelf aanklagen. Maar het kan wel, zoals het nu doet, proberen zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en dit aan het strafhof voor te leggen. Een openbaar aanklager aan het strafhof kan de zaak dan overnemen.

Eerder deze week concludeerde de Amerikaanse televisiezender CNN op basis van eigen onderzoek dat Israëlische militairen gericht op de Palestijnse journaliste hebben geschoten.

De Palestijnen en al Jazeera wezen meteen al met een beschuldigende vinger naar Israël. Volgens Israël moet nader onderzoek uitwijzen wie het fatale schot heeft gelost, maar het land zal naar alle waarschijnlijkheid geen strafrechtelijk onderzoek instellen.

- Advertentie -