13.9 C
Amsterdam

Al ruim 2500 migranten omgekomen op Middellandse Zee

Lees meer

Dit jaar hebben al meer dan 2500 mensen tevergeefs een poging gedaan om de Middellandse zee over te steken. ‘Ze zijn verdronken of worden nog vermist’, zegt het VN-agentschap voor vluchtelingen (UNHCH).

Dat is een forse stijging in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen waren er 1680 doden of vermissingen. Dat schrijft de nieuwszender Deutsche Welle.

Ook is er een grote toename van het aantal mensen dat de Middellandse Zee oversteekt vanuit Tunesië. Het land waarmee voor de zomer een omstreden migratiedeal werd gesloten. Die blijkt niet te werken. Tot nu toe hebben 102.000 mensen een poging gewaagd, een stijging van 260% ten opzichte van vorig jaar.

Deze cijfers komen op dezelfde dag dat ministers van de lidstaten van de Europese Unie in Brussel vergaderen over de migratiekwestie. Volgens de VN riskeren migranten en vluchtelingen ‘de dood en grove mensenrechtenschendingen’ bij elke stap die ze ondernemen in de oversteek naar Europa.

De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken, Kamel Fekih, zegt dat zijn land weinig kan doen om de migratiestroom in te dammen. ‘We hebben al vanaf het begin gezegd dat migratie niet is in te perken, als de oorzaken niet worden aangepakt. Tunesië kan alleen de eigen grenzen bewaken. Het kan niet fungeren als grenswacht voor anderen’, aldus Fekih tegen Deutsche Welle.

- Advertentie -