17.1 C
Amsterdam

‘Alevieten in Nederland weer onder één koepelorganisatie’

Lees meer

Alevieten in Nederland, een religieuze stroming die in soennitisch-islamitische landen wordt onderdrukt, gaan weer verder onder één bestuur. Daarmee komt er na twee jaar een einde aan een scheuring in deze gemeenschap.

Afgevaardigden van verschillende alevitische verenigingen hebben zich aangesloten bij de koepelorganisatie HAK-DER, oftewel de Federatie van de Alevitische Gemeenschap in Nederland. Dat meldt Alevitisch nieuws. Hoewel achter op het scherm van de groepsfoto ironisch ‘verbinding verbroken’ staat, hebben de alevieten zich offline wel weten te vinden met ‘nieuwe statuten voor een koepelorganisatie’.

HAK-DER was, meldt Alevitisch nieuws, enkele jaren in tweeën gesplitst. Het Alevitisch Platform Nederland werd opgericht uit lokale verenigingen die eerder uit HAK-DER waren gezet.

‘De nieuwe statuten zijn door beide stromingen opgesteld, en lijken een stap te zijn om te komen tot een fusie’, staat op de Facebook-pagina van Alevitisch nieuws. HAK-DER hoopt op ‘duurzame eenheid en broederschap’ en een organisatie die de alevitische weg kan overbrengen aan ‘toekomstige generaties’, meldt Alevitisch nieuws. Over het verdere proces en tijdspad is nog niks bekend gemaakt, aldus Alevitisch nieuws.

- Advertentie -