11.6 C
Amsterdam

Algerijnse mensenrechtenactivist sterft in gevangenis

Lees meer

Kamel Eddine Fekhar, een prominente Algerijnse mensenrechtenactivist, is op dinsdag 28 mei overleden als gevolg van een hongerstaking. Fekhar kwam op voor de rechten van de Berbers (Amazigh) in Algerije en streed voor politieke hervormingen in het district Ghardaia. Voor zijn activisme heeft hij meerdere keren in de gevangenis gezeten.

Fekhar studeerde medicijnen en werkte aanvankelijk als arts in Algerijnse ziekenhuizen. Vanwege zijn politieke activiteiten – zijn strijd voor de rechten van de Berbers in Algerije – werd hij ontslagen door de lokale autoriteiten. Ondanks het feit dat de rechter dit ontslag later heeft teruggedraaid, is Fekhar na zijn ontslag gestopt met zijn werk als arts. Hij werd activist voor de Algerijnse Liga voor de Verdediging van de Mensenrechten (LADDH) en werd vanwege zijn activiteiten meerdere malen gearresteerd en gevangen gezet.

In Ghardaia zijn sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw spanningen tussen de Arabieren van de Chaamba-stam en de Mozabieten, een Algerijns Berbervolk. Ze ruziën vooral over land. De conflicten hebben daarnaast ook een religieuze component omdat de Mozabieten het Ibadisme aanhangen, een minderheidsstroming binnen de islam. In juli 2015 vond er in het dal van M’Zab een gewelddadige confrontatie plaats, waarbij 22 doden vielen.

Na deze rellen nam het leger de macht in Ghardaia over en begon mensen te arresteren. Eerst werden 27 internetgebruikers opgepakt die community-pagina’s beheerden waarop gebruikers zaten die zouden oproepen tot geweld. Deze arrestaties leidden tot demonstraties in de Algiers, Oran en Parijs. Ook Kamel Eddine Fekhar werd gearresteerd en belandde voor twee jaar achter de tralies.

In februari en maart dit jaar protesteerden veel Algerijnen tegen president Abdelaziz Bouteflika, die op 2 april besloot zijn ambt neer te leggen. De Algerijnse politie besloot op 31 maart Kamel Eddine Fekhar te arresteren, wegens ‘ondermijnende staatsveiligheid’ en ‘het aanzetten tot rassenhaat’. In protest tegen zijn inhechtenisneming besloot Fekhar in hongerstaking te gaan: zijn gezondheid werd snel slechter. Op dinsdagochtend 28 mei overleed Fekhar in het ziekenhuis Frantz Fanon Blida, liet zijn advocaat Salah Dabouz weten op zijn Facebook-pagina. Fekhar zou door het personeel van de Ghardaia-gevangenis zijn verwaarloosd.

- Advertentie -