14.3 C
Amsterdam

Almeerse moskeeën: nog steeds vertrouwensbreuk na undercoveronderzoek

Lees meer

Zes moskeeën uit Almere willen dat het gemeentebestuur eerst openheid van zaken geeft over eventuele undercover onderzoeken die in de gebedshuizen zijn uitgevoerd. Tot die tijd willen ze niet in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), meldt Omroep Flevoland.

Het ministerie benaderde de moskeeën met het voorstel om op 24 januari te komen praten over undercoveroperaties die minstens tien Nederlandse gemeenten lieten uitvoeren in de gebedshuizen. NRC onthulde in 2021 dat onder andere Almere opdracht had gegeven tot dergelijk geheim onderzoek. Ook moskeeën uit andere gemeenten zijn door SZW uitgenodigd voor het gesprek.

Franc Weerwind, die destijds burgemeester van Almere was, ontkende dat zijn gemeente dergelijke geheime onderzoeken had laten uitvoeren. Er was volgens hem slechts onderzoek gedaan naar extremisme ‘in de breedste zin’.

De moskeeën geven aan dat ze de gemeente diverse malen hebben verzocht open te zijn over wat er precies is gebeurd. De reactie die daarop kwam, bevredigde de moskeebesturen niet en daarom is er nog altijd sprake van een vertrouwensbreuk.

‘Ook op landelijk niveau zien wij helaas door overheidsinstanties een stijgende trend van institutioneel racisme en islamofobe handelingen, zoals de toeslagenaffaire en recent door de minister van OCW aangekondigde plannen omtrent het informeel onderwijs’, schrijven de besturen.

- Advertentie -