12.7 C
Amsterdam

Almeloos CDA-raadslid stapt uit partij om kwestie-Omtzigt en IS-motie

Lees meer

CDA-raadslid Robin Gelici uit Almelo heeft na zeven jaar zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. Redenen zijn onder meer het uitblijven van excuses aan Pieter Omtzigt en de zaterdag door het CDA-congres aangenomen motie om IS-vrouwen terug naar Nederland te halen.

‘Tijdens dit congres afgelopen zaterdag blijven echter niet alleen excuses, maar elke vorm van daadwerkelijke interne zelfreiniging en zelfs beantwoording van herháálde ledenvragen naar de door Omtzigt gevoelde interne onveiligheid uit’, schrijft Gelici op Facebook.

Ook heeft Gelici enorme moeite met de motie om IS-vrouwen terug naar Nederland te halen. Hij noemt hen ‘leden van een terroristische organisatie’. Gelici vindt het krom dat de slachtoffers van IS, ‘verkrachte Yezidi’s en bloedig vervolgde christelijke minderheden daar nog steeds in hun ellende zitten’.

Daarnaast noemt Gelici het plan van CDA-minister Hugo de Jonge om coronapassen in te voeren als reden voor zijn vertrek.

Gelici werd in 2018 via voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Almelo verkozen. Hij blijft vanwege dit ‘stevige persoonlijke mandaat’ in de raad zitten als zelfstandig raadslid met een eigen fractie, schrijft hij.

De kwestie-Omtzigt, de belangrijkste reden voor Gelici’s vertrek, verdeelt het CDA al ruim een jaar. Het begon met de lijsttrekkersverkiezingen van juli 2020, die door Hugo de Jonge nipt werden gewonnen. Pieter Omtzigt zegde in juni zijn CDA-lidmaatschap op, nadat een 78-pagina’s tellende memo van Omtzigt werd gelekt, waarin hij uithaalde naar de CDA-top omdat hem het lijsttrekkerschap zou zijn beloofd als Hugo de Jonge zich zou terugtrekken. Ook klaagde Omtzigt over een onveilig klimaat voor hem in het CDA.

Omtzigt blijft in de Tweede Kamer zitten, maar als eenmansfractie. Mogelijk richt hij een eigen partij op, die in een opiniepeiling van Maurice de Hond op 25 zetels staat. Omtzigt, die uit Enschede komt, heeft in Overijssel in sterke machtsbasis, vooral onder Armeniërs en Syrisch-orthodoxe christenen. Robin Gelici heeft een Armeense achtergrond, Omtzigts vrouw Ayfer Koc is Syrisch-orthodox. Zij kondigde eerder deze week aan te zullen stoppen als CDA-raadslid in Enschede, vanwege de kwestie rond haar man.

- Advertentie -