16.3 C
Amsterdam

Almere: BIJ1-leden boos op lijsttrekker die PVV niet wilde uitsluiten

Lees meer

De Almeerse BIJ1-lijstrekker Gladys Wielingen ligt intern onder vuur, omdat zij in een interview heeft gezegd samenwerking met de PVV niet te willen uitsluiten. Ze is daar nu op teruggekomen, maar sommige leden blijven boos. Dat blijkt uit de appberichten die naar journalist Chris Aalberts zijn gelekt.

BIJ1-leden uit Almere zien samenwerking tussen PVV en BIJ1 absoluut niet zitten. Een partij die staat voor ‘radicale gelijkwaardigheid’ kan niet samenwerken in een coalitie met een partij die moskeeën bouwen als ‘kolonisatie van de publieke ruimte’ ziet, vinden zij.

Wielingen heeft op Twitter inmiddels afstand genomen van haar eerdere standpunt. Ze gaf toe onhandig te hebben gehandeld. Maar sommige BIJ1-leden nemen hier geen genoegen mee.

‘Erg ‘onhandig’ vind ik een beetje mild uitgedrukt’, schrijft een boos BIJ1-lid in de groepsapp. ‘BIJ1 zegt er voor ons te zijn, de moslims, de vluchtelingen, maar überhaupt een samenwerking met PVV als een optie zien is een direct gevaar voor onze levens. Dit gaat – heel terecht – stemmen en leden kosten.’

Een ander lid schrijft: ‘Onhandige uitspraken, hartstikke leuk, maar binnen BIJ1 hoort geen enkele fucking tolerantie te zijn voor extreemrechts fascistisch tuig, laat staan de notie van samenwerking.’ Dit lid is boos, omdat Wielingen in een talkshow iets zei ‘dat zelfs GroenLinks zich niet in de mond durft te leggen’.

Er is meer aan de hand bij BIJ1 Almere. Leden klagen in een groepsapp over afdelingsvoorzitter Anneke Dalger. Een lid, dat om onbekende redenen een melding bij een BIJ1-vertrouwenspersoon had gedaan, schrijft: ‘Ik ben toentertijd een kwartier lang toegesproken door de voorzitter over de telefoon. Deze afdeling is echt problematisch.’

Een ander lid spreekt over een ‘angstcultuur’ binnen BIJ1 Almere. Het lid is bij het geven van interne kritiek ‘als de dood dat ik weer de voorzitter in mijn DMs (privéberichten, red.) krijg, of ik uit mn functie gezet wordt, net zoals teveel mensen die dichtbij me staan.’

BIJ1 kwam vorig jaar negatief in het nieuws vanwege de rel rond Quinsy Gario. De nummer twee van BIJ1 zou voor een ‘onveilig klimaat’ hebben gezorgd, maar een rapport over Gario is nooit openbaar gemaakt door de partij. Uiteindelijk hield Gario de eer aan zichzelf en bedankte hij als lid van BIJ1.

- Advertentie -