13.7 C
Amsterdam

‘Aanklacht tegen Turkije bij Internationaal Strafhof op komst’

Lees meer

Er komt een aanklacht tegen Turkije bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, vanwege de illegale ontvoering van Turkse burgers in het buitenland door het Turkse regime. Dat zegt emeritus hoogleraar Johan Vande Lanotte, voormalig vicepremier van België en drijvende kracht achter het Turkey Tribunal.

Dit symbolisch tribunaal vond deze week plaats in Genève en vroeg aandacht voor mensenrechtenschendingen in Turkije en daarbuiten door de Turkse staat. Er verschenen zes rapporten over onder meer marteling, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de toegankelijkheid van het recht en de persvrijheid. Ook hebben vijftien slachtoffers opgetreden als getuige.

Turkije maakt geen onderdeel uit van het Statuut van Rome, dat het Internationaal Strafhof heeft geïnstitutionaliseerd, en kan dus niet aangeklaagd geworden bij het ICC voor mensenrechtenschendingen die in het land zelf hebben plaatsgevonden. Maar ontvoeringen van politieke tegenstanders in het buitenland is andere koek, aldus professor Vande Lanotte.

‘Als internationale ontvoeringen hebben plaatsgevonden op territoria van landen die het verdrag van de ICC hebben ondertekend, dan is het mogelijk om Turkije op dat punt via de ICC aan te klagen’, zei de professor. ‘Er zijn elf ontvoeringen geweest die op deze gebieden zijn gepleegd, daarom heeft de ICC bevoegdheid om deze aanklacht in te dienen tegen Turkije.’

‘Met dit ondubbelzinnige oordeel van de rechters gaan we verder om de regering Erdogan voor het Internationaal Strafhof te dagen’, zei Vande Lanotte in zijn slotverklaring.

Het Turkey Tribunal was online te volgen. Naast het publiek in de zaal keken dagelijks ongeveer 70.000 mensen in 85 landen naar de livestream van het evenement op het YouTube-kanaal. Toen het bewijsmateriaal en de getuigenverklaringen online werden vrijgegeven, bereikte Twitter gisteren een piek met 1.404.828 views.

- Advertentie -