14 C
Amsterdam

Alternatieve BLM-actie, maar dan voor witte man: #GerechtigheidVoorBas

Lees meer

Zaterdag werd de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp op klaarlichte dag vermoord bij een zwemsteiger in Amsterdam. Sommige twitteraars grijpen de dood van deze witte man aan om te ageren tegen Black Lives Matter, met de hashtag #GerechtigheidVoorBas.

De schutter zou het horloge van een vriend van Bas van Wijk proberen te stelen. Toen Van Wijk hier iets van zei werd hij neergeschoten.

De verdachte is naar verluid een lichtgetinte man. Sommige twitteraars trekken een parallel met George Floyd, de zwarte man die eind mei overleed nadat hij minutenlang in een dodelijke wurggreep werd gehouden door een witte politieagent.

‘In het Nederland van nu kan een dag op het strand veranderen in een dag waarop je op klaarlichte dag met 5 kogels wordt geliquideerd als je iemand aanspreekt op het jatten van een horloge. En over een week is Bas van Wijk weer vergeten. Dat is de realiteit’, schrijft de Leidse rechtsfilosofe en Forum voor Democratie-prominent Eva Vlaarderingerbroek verontwaardigd. Dit bericht kreeg meer dan tweeduizend retweets en bijna zesduizend likes.

Vlaardingerbroeks collega Raisa Blommestijn, bekend vanwege haar manifest tegen ‘cancel culture’, is het hier helemaal mee eens. ‘In het Nederland van nu volgen massale protesten op de dood van een zwarte Amerikaan vanuit vermeend racistisch motief terwijl in dit geval (…) zelfs door gezagdragers tot nu toe in alle talen wordt gezwegen over deze barbaarse daad.’

Blommestijn en andere twitteraars gebruiken de hashtag #GerechtigheidVoorBas, de Nederlandse en rechtse variant op #JusticeForGeorge. Deze twitteraars zijn boos op Nederlandse politici en media, omdat zij de moord op Bas van Wijk zouden bagatelliseren.

Columnist Jan Dijkgraaf bemoeide zich vanochtend ook met de kwestie in een briefje aan Femke Halsema. Volgens hem is de burgemeester van Amsterdam mede schuldig aan de moord op Van Wijk, omdat ze tegen preventief fouilleren is.

Dijkgraaf: ‘Het kalmeren van hysterica Sylvana Simons (die in elk politieoptreden racisme ziet) en de wegkijkers van Denk, GroenLinks, D66, PvdD en PvdA is belangrijker dan het leven van die roomblanke Bas van Wijk en al die pigmentverwende jochies in de Bijlmer die in de tussentijd het slachtoffer worden van schiet- en steekpartijen. Neem vooral uw eigen verantwoordelijkheid als hoofd van de politie en voorzitter van de Veiligheidsregio niet. Knuffel lekker door tot de volgende Bas van Wijk anderhalve kilo weegt, inclusief urn.’

JFVD, de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, en Geert Wilders hebben zich inmiddels ook over dood van Bas van Wijk uitgesproken. Ook de PVV-leider trekt een vergelijking met de dood van George Floyd: ‘WAAR IS DE OPHEF NU??’

Inmiddels is er een vergunning aangevraagd om zondagmiddag in Amsterdam te demonstreren naar aanleiding van de moord op Bas van Wijk.

- Advertentie -