18 C
Amsterdam

Amazon onder vergrootglas om verkoop antisemitische kinderboeken

Lees meer

Antisemitische kinderboeken op de internationale webwinkel Amazon leiden tot ophef in Groot-Britannië. Het gaat om de Engelse vertalingen van twee boeken gepubliceerd door de beruchte nazi-voorman Julius Streicher (1885-1946).

De twee boeken die op Amazon te koop staan zijn The poisoned mushroom (Der Giftpilz, De giftige paddenstoel) en The Mongrel (Der Pudelmopsdackelpinscher, De bastaard).

Het eerste boek (1938) stelt Joden voor als giftige paddenstoelen en is geschreven voor schoolkinderen in het Derde Rijk. Zij leerden hoe ze Joden zogenaamd konden herkennen en dat Joden kleine jongetjes en meisjes zouden misbruiken. Het tweede boek (1940) verdedigt het uitroeien van de Joden.

De makers van de nieuwe Britse documentaire Auschwitz Untold ontdekten dat de kinderboeken niet alleen te koop zijn op Amazon, maar ook nog eens in het Engels zijn vertaald.

Uitvoerend producent Sheldon Lazarus vindt dat Amazon de verkoop van ‘deze viezigheid’ moet stoppen. ‘Ik begrijp niet waarom ‘s werelds rijkste man Jeff Bezos (de baas van Amazon, red.) niet kan monitoren wat er op de website van zijn bedrijf wordt verkocht.’

De boeken zijn geschreven door de Duitse antisemitische schrijver Ernst Hiemer. Hij werkte samen met Julius Streicher, door wie de boeken gepubliceerd werden.

Streicher is een nazi van het eerste uur en hoofdredacteur van de notoire antisemitische krant Der Stürmer. In 1946 werd Streicher ter dood veroordeeld tijdens de Neurenberger processen en opgehangen vanwege misdaden tegen de menselijkheid.

Vorig jaar kwam Amazon ook al negatief in het nieuws. Toen werd bekend dat de website kerstdecoratie verkocht met afbeeldingen van het vernietigingskamp Auschwitz.

Der Giftpilz is ook te koop op het Nederlandse Bol.com. De site verdedigt de verkoop via deze disclaimer:

‘Bol.com verkoopt miljoenen boeken. Als bol.com staan we niet achter alle boeken, in het bijzonder als ze schadelijk zijn of mensen kwetsen. We beschouwen het echter als een groter gevaar om te gaan bepalen welke informatie Nederlanders en Belgen tot zich mogen nemen, daarmee ondermijnen we het vrije woord en de democratie.’

Bol.com verkoopt tevens Der Pudelmopsdackelpinscher, maar op de verkooppagina van dit boek ontbreekt zo’n disclaimer.

- Advertentie -