11.7 C
Amsterdam

Ambtenaren herdenken leed in Gaza bij ingang ministerie

Lees meer

Rijksambtenaren en andere geïnteresseerden houden vandaag een herdenkingsprotest voor Gaza, bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Anders dan bij de wekelijkse sit-ins van de rijksambtenaren, is vandaag iedereen welkom. 

‘Het afgelopen jaar stond in het teken van onbeschrijflijk veel leed, ontelbare rechterlijke uitspraken die regeringen – ook de onze – oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en onvoorstelbare dubbele morele standaarden ten aanzien van ons buitenlandbeleid’, schrijft de groep Ambtenaren en Grondwet op LinkedIn.

Om het bewogen jaar te herdenken, zullen er de hele dag toespraken, artiesten en muziek zijn. Verschillende organisaties zijn aanwezig, zoals Artsen voor Gaza, Save the Children, War Child, Amnesty International en Advocaten voor de Vrede.

Al vanaf het begin van de oorlog in Gaza organiseert Ambtenaren en Grondwet elke donderdag sit-ins op deze plek. De organisatie beschrijft zichzelf als ‘een groep Nederlandse ambtenaren die zich grote zorgen maken over het voortdurende Israëlische offensief in Gaza en het Nederlandse beleid hierin’.

Volgens de ambtenaren moet de overheid de internationale rechtsorde bevorderen. ‘Het is aan overheidsfunctionarissen om politici erop te wijzen wanneer beleid (mogelijk) in strijd is met het internationale recht. En wij nemen die taak, die plicht, zeer serieus.’

De organisatie wil dat de overheid zich maximaal inzet voor een staakt-het-vuren in Gaza en alle vormen van steun voor Israëls huidige militaire optreden in Gaza staakt. Daarbij wijst het de overheid op de recente uitspraken van het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

- Advertentie -