14.4 C
Amsterdam

Amerika lanceert nieuwe wereldkaart: Westelijke Sahara hoort bij Marokko

Lees meer

De Verenigde Staten hebben een nieuwe wereldkaart goedgekeurd, waarop de Westelijke Sahara onderdeel is van Marokko.

‘Deze kaart is een tastbare weergave van de dappere proclamatie van president Trump twee dagen geleden, die de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara erkent’, liet de Amerikaanse ambassadeur in Rabat weten.

Donald Trump heeft vorige week besloten de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara te erkennen, in ruil voor de deal die koning Mohammed VI sloot met Israël. Saoedi-Arabië was ook bij deze deal betrokken, meldt het Israëlische medium i24News.

De organisatie Polisario, die strijd voor een onafhankelijke Westelijke Sahara, is teleurgesteld. ‘Dit zal geen centimeter van de werkelijkheid van het conflict en het recht van de mensen van de Westelijke Sahara op zelfbeschikking veranderen. Polisario zal zijn strijd voortzetten.’

Polisario heerst nu over een klein deel van de Westelijke Sahara, waar de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) is uitgeroepen. Deze staat wordt door 45 landen erkend. De ADRS eist het gezag in de gehele Westelijke Sahara op.

Van 1884 tot 1975 was de Westelijke Sahara een Spaanse kolonie. Na de dood van de Spaanse dictator Franco werd het gebied door de Marokkaanse koning Hassan II ingelijfd. Een jaar later riep Polisario de onafhankelijkheid uit. Tot 1991 is er om de Westelijke Sahara gevochten. Sindsdien heerste er een wapenstilstand, die tot vorige maand in stand bleef.

- Advertentie -