21.2 C
Amsterdam

Amerikaans rapport: ‘moslims neergezet als antisemitisch’

Lees meer

Volgens een kritisch rapport zou het Amerikaanse politieke establishment de beschuldiging van antisemitisme aangrijpen om de Palestijnse zaak te schaden en moslims zwart te maken.

Het 68 pagina’s tellende rapport is getiteld Presumptively Antisemitic: Islamophobic Tropes in the Palestine-Israel Discourse (Vermoedelijk antisemitisch: islamofobe stijlfiguren in het Palestijns-Israëlische vertoog).

Onderzoekers van het Centrum voor Veiligheid, Ras en Rechten van de rechtenfaculteit van Rutgers University in de staat New Jersey betogen in dit rapport dat het Amerikaanse establishment en de daaraan verbonden Israëllobby islamofobie gebruiken als middel om hun zaak te legitimeren. Het rapport is geschreven voor het uitbreken van de Gazaoorlog op 7 oktober, maar is dankzij de oorlog extra actueel. ‘Het had niet op een belangrijker moment kunnen verschijnen’, zegt co-auteur Mitchell Plitnick tegen de progressieve website Truthout. Hij schreef het rapport samen met rechtenprofessor Sahar Aziz.

Volgens Plitnick en Aziz is Israël een bijzonder belangrijke Amerikaanse vazal en de Verenigde Staten hebben daarom belangrijke economische en strategische redenen om de Israëlische misdaden wit te wassen. De Amerikaanse media zouden de macht volgen, Israëlkritische geluiden smoren en zich laten leiden door een ‘stilzwijgende islamofobie’.

Plitnick en Aziz hebben in hun studie de Israëllobby in de Verenigde Staten in kaart gebracht, van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) tot de extreemrechtse Zionist Organization of America, en van de Middle East Forum tot Jihad Watch en Christians United for Israel. Deze organisaties verdedigen volgens het rapport niet alleen de staat Israël, maar hebben ook als doel om moslims te belasteren en mensen die zich hard maken voor de mensenrechten van de Palestijnen.

Het dominante discours in Amerika zou moslims ontmenselijken en hen als terroristen neerzetten. De beschuldiging van antisemitisme is volgens de auteurs een ander wapen van de Israëllobby, met als doel om Israëlcritici monddood te maken. Amerikaanse politici en media zouden de Palestijnse strijd voor sociale rechtvaardigheid ten onrechte als gewelddadig afschilderen en de pro-Palestijnse boycotbeweging BDS-beweging (BDS staat voor boycot, desinvesteringen en sancties) criminaliseren.

‘Een van de belangrijkste punten van dit rapport is de islamofobe stijlfiguur. De veronderstelling dat alle moslims standaard antisemitisch zijn. Ze moeten bewijzen dat dat niet zo is’, zegt Plitnick tegen Truthout.

Truthout is een progressieve organisatie die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid, klimaat en Palestina. Een van de drijvende krachten achter dit initiatief is acteur en Palestina-activist Mark Ruffalo.

- Advertentie -