21.2 C
Amsterdam

Amerikaanse activiste ontmaskerd: ze is wit en niet van kleur

Lees meer

Een Amerikaanse mensenrechtenactiviste, die jarenlang beweerde een vrouw van kleur te zijn, werd onlangs door collega’s ontmaskerd als leugenaar. In werkelijkheid is ze een witte vrouw van Europese afkomst.

De vrouw, die zich Raquel Saraswati noemt, vertelde jarenlang aan de buitenwereld dat ze een Latijns-Amerikaanse, Zuid-Aziatische en Arabische achtergrond heeft. Collega’s bij de bij de mensenrechtenorganisatie American Friends Service Committee (AFSC) roken op een gegeven moment onraad. Toen de bewijzen zich opstapelden, besloten ze aan de bel te trekken door middel van een open brief. Raquel Saraswati zou in werkelijk  Rachel Elizabeth Seidel heten, en van Britse, Duitse en Italiaanse afkomst zijn.

De vermoedens van de collega’s werden bevestigd door Seidels moeder, Carol Perone. Zij deed een boekje open over haar dochter in het blad The Intercept. ‘Ik noem haar Rachel. Ik weet niet waarom ze doet wat ze doet. Ik ben zo wit als de sneeuw en zij ook.’ Een ander familielid, dat anoniem wil blijven, bevestigde tegenover The Intercept dat Saraswati inderdaad wit is.

Perone vertelde The Intercept op dat haar dochter zich op de middelbare school tot de islam bekeerde en op een gegeven moment de behoefte kreeg om zichzelf af te presenteren als iemand met een niet-witte identiteit. ‘Ik ben Duits en Brits, en haar vader was een Italiaan uit Calabrië. Ze heeft ervoor gekozen om een ​​leugen te leven, en dat vind ik heel, heel triest.’

De briefschrijvers menen dat Saraswati een verborgen agenda heeft, bericht The Intercept. Na de aanslagen van 9/11 schoof ze aan bij rechtse talkshows, als ‘gematigde moslima’ die kritisch was op haar fundamentalistische geloofsgenoten. Sommigen vrezen dat Saraswati een infiltrant is, die moest spionerenvoor islamofobe, pro-Israëlische organisaties. Saraswati had toegang tot privégegevens van veel linkse activisten.

Saraswati is niet de eerste witte vrouw die zich voordeed als vrouw van kleur. In 2015 werd Rachel Dolezal ontmaskerd, een witte vrouw die zich jarenlang had voorgedaan als zwarte vrouw en actief was voor de zwarte burgerrechtenbeweging NAACP.

- Advertentie -