11.3 C
Amsterdam

Amerikaanse advocaten schrappen omstreden IHRA-definitie van antisemitisme

Lees meer

De Orde van Amerikaanse Advocaten (American Bar Association, ABA) verwijdert de verwijzing naar de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme uit haar standpunt over jodenhaat. Dat sprak de orde maandag uit in een resolutie.

De International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) noemt antisemitisme ‘haat tegen Joden (…) gericht op Joodse of niet-Joodse individuen en/ of hun eigendommen, op Joodse gemeenschapsinstellingen en religieuze voorzieningen’. Maar van de elf voorbeelden die deze definitie aanvoert ter illustratie, hebben er zeven betrekking op de staat Israël. Volgens critici probeert de IHRA hiermee kritiek op Israël als antisemitisme te framen en Israël op die manier immuun te maken voor legitieme kritiek.

Volgens The Jerusalem Post is het verwijderen van de IHRA-definitie ‘het resultaat van een grote campagne gevoerd door extremistische anti-Israëlische groeperingen, waaronder Human Rights Watch (HRW) en Jewish Voice for Peace (JVP)’. De krant citeert de rechtse, pro-Israëlische advocaat Arsen Ostrovsky van het International Legal Forum, die beweert dat ‘de ABA door de knieën gaat voor anti-Israëlische extremisten’.

Maar niet alleen in de Verenigde Staten vinden pleitbezorgers van de Palestijnse zaak gehoor. Barcelona schort alle institutionele banden met Israël op, inclusief de stedenband met Tel Aviv, totdat de Palestijnse mensenrechten worden gerespecteerd. Israël is volgens Ada Colou, de socialistische burgemeester van de Spaanse stad, een apartheidsstaat.

BDS Nederland, de Nederlandse tak van de wereldwijde BDS-beweging (BDS staat voor Boycot, Desinverstering en Sancties), juicht dit besluit van harte toe. ‘Wij roepen instellingen wereldwijd op dit voorbeeld te volgen en de banden met apartheid Israël te verbreken!’

- Advertentie -