18.8 C
Amsterdam

Amerikaanse band Big Thief zegt optredens Israël af na kritiek BDS

Lees meer

De Amerikaanse indierockband Big Thief heeft besloten niet op te treden in Israël na kritiek van BDS-activisten. De BDS-campagne (‘Boycot, Desinvesteringen en Sancties’) streeft naar een totale culturele en economische boycot van Israël.

‘Sinds de aankondiging van deze shows in Israël zijn we voortdurend in dialoog met vrienden, familie, BDS-supporters en bondgenoten, Palestijnen en Israëlische burgers die zich inzetten voor de strijd voor gerechtigheid voor Palestijnen’ schrijft Big Thief in een verklaring. De groep zegt ook te geloven in ‘de totale vrijheid en zelfbeschikking voor alle Palestijnen’.

In een eerdere verklaring van vorige week zei de band nog ‘niet dat we weten wie aan de goede kant staat’. Maar nu is de band dan toch veranderd van standpunt.

De bassist van de groep, Max Oleartchik werd geboren in Israël. De groep speelde in 2017 in Tel Aviv. Ze zouden in 2020 terugkeren, maar moesten dit optreden annuleren vanwege de coronapandemie.

Op 6 en 7 juli zou het langverwachte optreden dan toch plaatsvinden, maar dit is nu geannuleerd na kritiek van de BDS-beweging.

Volgens de vader van bassist Oeartchik – Max Oleartchik, zelf bassist in de in Israël bekende band Kaveret – ontvingen zijn zoon en de andere bandleden ‘duizenden bedreigingen’ vanwege de druk die BDS op de band legde. Hij zegt dat zijn zoon Max ‘verpletterd is’ door de afzegging. ‘Hij wilde echt dat het zou gebeuren.’

De Barby, de poptempel in Tel Aviv waar het optreden zou plaatsvinden, bijt in een bericht op social media flink van zich af. De Barby noemt de band ‘een stel zielige muzikanten zonder ruggengraat.’ De muziekzaal wenst Big Thief verder ‘alle ongeluk van de wereld, net zoals jullie deden met jullie fanbase in Israël’.

 

- Advertentie -