19.3 C
Amsterdam

Amerikaanse ex-militair krijgt 55 jaar cel vanwege racistische moord op moslim

Lees meer

Een Amerikaanse rechtbank heeft ex-militair Dustin Passarelli veroordeeld tot 55 jaar gevangenisstraf, vanwege de racistische moord in februari 2019 op een islamitische man.

De 32-jarige Mustafa Ayoubi werd langs de kant van een weg in het noordwesten van Indianapolis doodgeschoten. Passarelli volgde de Afghaans-Amerikaanse Ayoubi vanaf de snelweg en had een woordenwisseling met hem. ‘Ga terug naar je eigen land’, schreeuwde Passarelli, voordat hij het vuur opende.

Passarelli beweerde dat hij Ayoubi doodschoot uit zelfverdediging, omdat de Afghaans-Amerikaanse man zijn autoruiten zou hebben proberen in te slaan. Ook zei Passarelli last te hebben van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). De politie vond echter geen bewijs van schade aan de auto van Passarelli, en uit de autopsie bleek dat Ayoubi acht keer was neergeschoten: één keer van voren in de schouder, zeven keer van achteren. Getuigen zeiden dat Passarelli Ayoubi racistisch had uitgescholden, voordat hij het vuur opende.

Ayoubi en zijn familie waren van Afghanistan naar de Verenigde Staten gevlucht. Zijn zus Zahra is blij met Passarelli’s veroordeling. Ze noemt haar vermoorde broer ‘aardig, zorgzaam en erg slim’. Hij zorgde volgens haar goed voor hun moeder.

Haatmisdrijven tegen moslims zijn een groot probleem in de Verenigde Staten. De Council on American-Islamic Relations (CAIR), de grootste islamitische burgerrechtenorganisatie in de Verenigde Staten, zei in 2022 in totaal 5.126 klachten over islamofobie te hebben ontvangen. Vanaf 1995 houdt CAIR hierover een overzicht bij.

- Advertentie -